По повод 145-годишнината от рождението на акад. Никола Михов Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово подготвиха библиографския указател „Никола Михов. Биобиблиография“ – първото самостоятелно издание за живота и дейността на Никола Михов – една от най-ярките личности на следосвобожденския период в България, енциклопедист-библиограф, наричан „Българският Еразъм”.

Създаването на биобиблиографията е дело на отдел „Библиографско и иинформационно обслужване” на НБ „Св. св. Кирил и Методий” и отдел „Краезнание” на РБ „Априлов – Палаузов”. Тя откроява особено ярко енциклопедичната личност на акад. Никола Михов чрез събирането на данните за всички негови публикации и научни трудове.

Всички включени заглавия в биобиблиографията са прегледани „de visu”  и са придружени с анотации, което прави съдържанието й още по-прецизно и богато информативно. Използван е и архивът на акад. Никола Михов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Никола Михов, син на свещеник Васил Михов, е роден на 6 март 1877 г. в Габрово, завършва Априловската гимназия (1895 г.), възпитаник на Женевския университет и Новия Брюкселски университет, учител във В. Търново, Габрово и София, поддиректор на Народната библиотека в София, създател на Българския библиографски институт, учен, който винаги и във всички свои трудове следва своето желязно правило – „Нито една книга да не бъде цитирана от втора ръка“. Много ценно качество на неговите библиографски произведения са и прецизно изработените им показалци. Освен историческите  проучвания изключително полезни са трудовете на акад. Никола Михов, свързани със социологията, статистиката, демографията.

Биобиблиографският указател се издава с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект на РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово и е наличен във фонда на Габровската регионална библиотека.

 

Община Габрово обновява трибуните на стадион „Христо Ботев“ с 249 хил. лв. от ММС
30 декември 2022
Изложба на студенти от Националната художествена академия в Габрово
4 януари 2023