Те са Габровци, започнали спортната си кариера тук, в родния град, спечелили титли и отличия, преминали през националните отбори на България и продължили подготовката и участията си извън пределите на родината. В битка за постигане на най-добрите резултати за себе си, за Габрово, за страната. Смело можем да кажем, че те са най-добрите посланици на нашия град по целия свят. Примери, от които се нуждаем. Хора, които не се огъват пред трудностите и не се отказват на крачка от успеха. Не забравят откъде са тръгнали, казват със сърцето си благодаря и с гордост посвещават победите на семейството си, на Габрово и България.

Те са звездите на габровския спорт, които получиха своите спортни фланелки и звезден номер по време на церемонията Спортист на годината на Габрово за  2022. Звездният тим е в състав:

ТЕОДОР КАБАКЧИЕВ - Габровският мотоциклетен ас влезе в Топ 5 на Световния шампионат по  хард ендуро и завърши сезон 2022 на престижното четвърто място. Освен това записа и първите си два подиума – в Сърбия и на най-тежкото хард ендуро рали на планетата – „Red Bull Romaniacs“ в Румъния. Към тях звездата ни прибави 6-то място в Израел, 8-мо в Италия, 5-то в САЩ и 7-мо в Канада. В края на годината развя победоносно българския флаг и в още едно кътче от планетата – Южен Борнео, Индонезия. За приноса му към издигането на авторитета на града ни Кабакчиев напълно заслужено беше удостоен и с отличието Почетен гражданин на град Габрово.

ХРИСТИЯН СТОЯНОВ - Сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио в бягането на 1500 метра продължава професионално и целенасочено подготовката си за защита на световната титла от 2019-та на първенството в Париж следващото лято и за игрите във френската столица през 2024-та. Тази година възпитаникът на Евгени Игнатов спечели три държавни титли при мъжете – на 1500 и 5000 метра и в шампионата по крос кънтри. ИВАЙЛО ИВАНОВ - Голямата звезда на българското ръгби в момента. Абсолютен лидер на мъжките ни национални отбори по Ръгби 15 и Ръгби 7. Ивайло е част от представителния ни тим в класическото ръгби от 2006-та година насам и вече има зад гърба си 31 мача с националната фланелка, като многократно е избиран за най-полезен играч. С много сериозен принос е за изкачването на тима ни в по-горната Конференция 1 на европейското ръгби и за огромния прогрес на отбора ни през последните две години. От 2017 година е играещ треньор на националите по Ръгби 7 и през миналата година воденият от него състав стана шампион на Европа в Конференция 1 и се изкачи в по-горната Дивизия Трофи. От 2010-та се състезава в силното френско първенство – първо в Сент Етиен, а след това и в Руен. От тази година е играещ треньор на мъжкия тим на Руен.

СТАНИСЛАВ ИВАНОВ - Той е първият габровски футболист, привлечен в тим от американската Мейджър сокър лийг, в която се изявяват куп звезди на световния футбол. Стаси има професионален договор с отбора на „Чикаго Файър“. За бившия тим на легендата Христо Стоичков, Иванов има 921 игрови минути в 16 официални срещи. Първия си гол за „Чикаго“ отбеляза при гостуването на “ДС Юнайтед“ за победата с 2:0 след асистенция на Джердан Шакири. Преди да замине за Америка, Иванов шест сезона защитаваше честа на „Левски“, за който дебютира още на 16-години и е един от любимците на сините фенове. Реализира 13 гола и даде 15 асистенции за столичния гранд. С „Левски“ игра и в турнира Лига Европа. Има участие във всички национални гарнитури и 10 гола за България.

МАРТИН РАЙНОВ - Още един габровец – футболен национал на България. За мъжкия представителен отбор на страната ни полузащитникът дебютира в мач срещу Швеция през 2016-та, а до момента има осем изиграни срещи за "лъвовете". Има и два мача за младежкия ни тим до 21 години. Бивш капитан на Берое и Левски, като за „сините“ има 78 мача, 2 гола и 2 асистенции във всички турнири. Играл е за 10 клуба. В момента е футболист на тима от румънската Суперлига „Арджеш“

СИМОНА ПЕТКОВА - Най-добрата българска футболистка на България за 2021 година, която представя родния женски футбол в чужбина. След силната за нея 2021-ва тя направи сериозен скок в швейцарската Суперлига, преминавайки от отбора на Лугано в състава на гранда „Йънг Бойс“ от столицата на страната. В чужбина е носила екипите още на английските „Лийдс“ и „Уотфорд“, на италианските „Пинк Бари“ и „Емполи“, на „Сан

ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Безспорно един от най-ярките таланти на габровския и български хандбал за последните години. Лидия е капитан на възстановения ни женски национален отбор, който тази есен участва в квалификации за Световно първенство срещу Италия. Тя представя габровската хандбална школа и страната ни вече втора година като професионален състезател в австрийския шампионат. Лидер е на тима от Фелдикх - „Шпаркасе Блау-Вайс“, заедно с друга състезателка, изградена в школата на „Бъки“ (Габрово) - Мадлен Тодорова. Лидия е многократен шампион и голмайстор във всички възрастови групи у нас. Има и солидно количество мачове с националната фланелка.

СТЕФАН СТОЕВ - От години Стефан Стоев държи топ ниво, а неговият болид Силвър Кар EF-10, брандиран с логото на млечните продукти „Боженци“, e познат на всички любители на скоростния спорт не само у нас, а и отвъд пределите на страната. Абсолютен професионалист, многократен шампион на България в различните класове. Печелил е стартове от румънския шампионат, представял страната ни и в битката между първенците в планинските шампионати на европейските страни – FIA HILL CLIMB MASTERS. Тази година Стефан Стоев отново беше номер 1 у нас и обра овациите на автомобилните фенове на Шипка, в Шумен и Гоце Делчев.

МАРИЕЛА ПЕНЕВА - Една от звездите на България в скоковете на батут, представила страната ни във всички краища на Европа. Достатъчно да кажем за нея е това, че през 2017-та стана световна вицешампионка заедно със своята по-малка сестра Христина Пенева. Представяла е страната ни в редица Европейски и Световни първенства, световни купи, Европейски игри. Тази година Мариела отново носеше трикото на България в шампионата на планетата, проведен в София.

МАРТИН МАРИНОВ - Изграден като колоездач и личност в местния „Янтра-Исполин“, Мартин вече е кара в чужбина и е част от френския „Мартиг“. От 2020 година той е част и от националния отбор на България, като представя страната ни  на европейско и световно първенство. През миналата година стана и републикански шампион на писта в шест дисциплини. Постави и нов национален рекорд на 3 километра индивидуално.

ПРЕСЛАВ БАЛАБАНОВ - През този сезон той защитаваше цветовете на континенталния италиански Коратек, с който участва във вътрешния календар и на някои професионални състезания в Италия и Франция. През миналата година Преслав се състезаваше за друг италиански тим – Пистойезе. Национален шампион е, печелил е множество стартове у нас. Представял е страната ни в младежкия олимпийски фестивал в Гьор, Унгария, на Европейски първенства в Чехия и Холандия и две Балканиади – в Турция и Румъния.

Нови 5 контейнера за дрехи и обувки в Габрово
21 декември 2022
ИВАН ДИМИТРОВ от Карате клуб „Янтра“ е Спортист №1 на Габрово за 2022 година
21 декември 2022