Климатичното събитие КЛИМАТОН, което събра екипи от най-активните средни училища в Габрово, приключи с 4 изключителни проектни идеи, подпомагащи климатичната неутралност на нашия град. Задачата на отборите бе да предложат идеи за решаването на някои от най-сериозните предизвикателства на климатичните промени - Липсата на достатъчно информация за изменението на климата и Генерирането на големи количества отпадък в домакинствата поради никаква или много слаба възможност за закупуване на стоки без опаковки.

В следобедните часове отборите представиха идеите си като избраха артистични, мотивиращи, провокативни и образователни похвати за презентиране. Не липсваха закачливи хрумвания и визуални елементи, а младите хора умело и убедително аргументираха избраните идеи.

Най-голямата трудност бе пред журито, което имаше нелеката задача да избере отбор, който да отнесе в училището си умната къщичка за отпадъци BinkyPal. След сериозни дебати и съпоставка на критериите за оценяване журито, съставено от Ина Тодорова от Клийнтех България, Ива Хинкова от Сенстейт Технолоджи и Михаела Иванова от Центъра по кариерно ориентиране стигнаха до заключението, че всички идеи заслужава да бъдат на първо място и всяка една от тях би допринесла изключително много за превръщането на Габрово в климатично неутрален град. И все пак, заради изключително иновативността, широкия обхват и добрата мотивация отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“  ще отнесе BinkyPal в двора на своето училище.

А ето какви са идеите на климатичните отбори.

Отбор „Природни вòйни“ от ПГТ „Пенчо Семов“ нарече проекта си „Природа за смет“ и обясни, че това е един лесно изпълним проект, който обаче засяга удобството на хората, но пък именно заради това удобство се е стигнало до прекаленото преопаковане на стоките и в резултат на това генерирането на много отпадъци. Една от идеите на отбора е стоките, които са в опаковки за многократна употреба да бъдат на по-ниска цена. За да достигне повече информация за климатичните проблеми, тя трябва да бъде на достъпен език, а едно такова решение е да се разработят фирми, сценки и игри, които да се разпространяват сред децата, защото така ще се създадат трайни навици.

В допълнение към всичко това отборът предложи и разполагане на компостери във всички междублокови пространства, така че всяко домакинство да може да изхвърля биоразградимите си отпадъци, а след това да ползва готовия компост.

Отбор „Гълфстрийм“ от СУ „Райчо Каролев“ вижда възможност за създаване на високотехнологична машина, която ще събира разделно отпадъците – пластмаса, метал, стъкло и хартия. Прозрачният корпус на машината ще позволи на хората да виждат събраните суровини, като само за пластмасата е предвидено тя да се стапя вътре в машината и да се произвеждат малки сувенири или продукти, които да се използват в бита. Захранването на машината ще бъде осигурено от комбинирани възобновяеми източници на енергия – ветрогенератор и соларни панели.

 

 

Отбор „Зелена светлина“ от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ предложи създаването на BIO Mall – голям търговски, образователен и развлекателен център, който ще насели една от изоставените в града ни стари фабрични сгради. В BIO Mall ще има магазин без пластмаса, в който стоките ще се продават само в опаковки за многократна употреба. Тук ще функционира и зала за изкуства и арт работилници, а една от големите иновации в мола ще бъде огромен фитнес, а енергията, вложена в използването на уредите, ще се акумулира и ще се използва за захранване на осветителни тела или други устройства. Соларни панели на покрива ще осигуряват още енергия. Зелен акцент към всичко това ще добави ботаническата градина, разположена на покрива на сградата, а когато в мола заработи и ресторант ще има още зеленчукова и билкова градина, чиято продукция ще се използва в кухнята.

АЗУС (Априловци за устойчив свят) от Национална Априловска гимназия смята, че за да се решат проблемите с отпадъците трябва да се обърне специално внимание в три направления – в дома, в училището и в градската среда. Учениците предлагат да има клубове по екология, като първият ще бъдат еко априловци. Стартирайки от Априволвската гимназия тези клубове ще се увеличат и разпространят и в други училика. Целта на клубовете е да организират събирането на отпадъци, които да превърнат от непотребно нищо в ценно нещо. Така например ще могат да се преработват стари и ненужни дрехи, от които да се правят торбички за пазаруване или пък пластмасовите отпадъци могат да се превърнат в изкуство. Всичко това ще бъде допълнено то хакатони и разяснителни кампании, които ще популяризират клубовете и ще увлекат още последователи.  Една такава инициатива може да бъде Spare Christmas – една различна и екологична Коледа, която ще призове хората да ползват алтернативни елхи(от книги, летви и др.), лампички захранвани от статични електрически колелета, украса от природни материали.

На финала на Климатона участниците се впуснаха в дискусия, предлагайки още решения за Габрово, които да помогнат на града ни да извърви успешно пътя към зелената трансформация.

Всички участници получиха и подаръци от Клийнтех България и РИЦ „Амбициозно Габрово“.

Община Габрово благодари на всички участници за амбицията и климатичната перспектива във всяко едно от предложенията!

Снимки от събитието може да видите в ГАЛЕРИЯТА.

Климатичното събитие КЛИМАТОН се организира от Клийнтех България в партньорство с Община Габрово, а домакин на събитието бе Художествена галерия „Христо Цокев“.

Съвременни методи за превенция на престъпността сред децата обсъдиха в Габрово
9 декември 2022
Превръщаме мечтите си в реалност от дърво и прежда в работилничката на "Сръчко" на 19 декември
10 декември 2022