В Габрово днес започна тридневен обучителен семинар под мотото „Планиране и финансиране на интегрирани проекти за градско развитие“. Събитието се организира от Международната банка за възстановяване и развитие (част от Световната банка) с подкрепата на Climate Support Facility (механизъм за подкрепа на действия, свързани с изменение на климата) и в партньорство с Община Габрово.

Форумът бе открит от кмета на община Габрово Таня Христова, която приветства участниците и благодари на Световната банка и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са избрали да поканят Община Габрово да се включи в пилотния проект.

„Инвестициите в сложни инициативи винаги изискват подкрепа от хора, които знаят как се случва това. Вярвам, че един от акцентите в работата на семинара ще бъде устойчивото партньорство. Надявам се то да отключи нови идеи за трансформацията на определени зони в градската среда, които имат както положителни, така и отрицателни страни. Проектите, които предоставят 100-процентова безвъзмездна финансова помощ, са нещо хубаво, но те са удачни само за определени сфери. Там, където може да се създаде икономически модел, който да е в полза на хората, е по-добре да се ползват по-сложните финансови инструменти.“, заяви още кметът Христова.

Основните теми, които предстои да бъдат представени и дискутирани, са насочени към подходи за планиране и обновяване на градски територии, добри практики при изпълнението на интегрирани проекти, съобразени с изменението на климата, както и механизми за моделиране на сценарии за градско развитие.

Участниците ще работят и по конкретен казус за Габрово, свързан с идеи за развитие на зоната около бившата фабрика „Успех“ на ул. „Юрий Венелин“ (срещу ОББ). Като част от програмата, домакините направиха презентация за успешно реализираните с европейски средства проекти на Община Габрово.

В семинара участват представители на Световната банка и на регионалното министерство, експерти от български общини в областта на проектното финансиране, устройственото планиране, общинската собственост, транспорта, еколози, урбанисти и студенти. На днешното откриване присъстваха ресорните заместник-кметове арх. Николай Меразчиев и инж. Деян Дончев, главният архитект на община Габрово Люция Декова и областният управител на област Габрово Кристина Сидорова.

Обучението е в рамките на пилотния проект „Компактни градове в България в подкрепа на действия срещу изменението на климата“. То е част от серия събития, които се реализират със съдействието на общинските администрации на Варна, Враца, Габрово, Ловеч и Сливен, както и в сътрудничество с редица институции на национално равнище. Фокусът е насочен към въвеждането на инструменти и процеси за ускоряване прилагането на промени в градоустройството и планирането. Семинарът в Габрово продължава до 9 декември.

Галерия със снимки от събитието

Шести участък става арена за творчество
7 декември 2022
Работилница за изработка на играчки за елха от филц отваря врати за габровци на 18 декември
9 декември 2022