На 15 ноември, в рамките на „Традиционната словенска закуска“, посланикът на Словения в София госпожа Наташа Бергел бе на посещение в Габрово. Тазгодишната инициатива се провежда под мотото „Закуска с мляко - чудесно начало на деня!" и обикновено се отбелязва във всички детски градини и училища в страната в "Деня на словенската храна", който се чества всеки трети петък през месец ноември. Като част от дейността на дипломатическата мисия в София Нейно Превъзходителство отправи покана за провеждане на събитието към ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово, в 3 В клас, с преподавател г-жа Илияна Петкова. Основната цел на инициативата е да задълбочи познанията на подрастващите в няколко насоки - здравословно хранене, устойчиво развитие и екология, опознаване на културното наследство чрез храната и свързаните с нея традиции.

С помощта на своя учител децата от клас "Пчелички", както сами са избрали да се наричат, изработиха заедно с гостите от посолството, Община Габрово и РИО - Габрово албуми, в които подредиха как трябва здравословно да се храним във всеки ден от седмицата, кои добродетели да спазваме, как да приемаме подаръците с благодарност и да ги предаваме с любов. 

Визитата на посланик Бергел продължи с посещение на парк "Маркотея", където се снима със словенското дърво, засято от нейния предшественик Анжей Франгеш, както и разходка в Регионалния етнографски музей на открито "Етър".

Снимки в галерията.

 

Габровските училища в кампанията „Дай PET“
15 ноември 2022
Габрово кандидатства за „Грижа в дома“
16 ноември 2022