Ваше духовенство,

Уважаеми официални гости,

Скъпи деца и младежи,

Уважаеми габровци,

В светлината на днешния ден паралелът „тогава – днес“ е неминуем. В мислите ни са всички онези борци за свобода, просвета и култура, благодарение на които днес сме тук, достойно заемащи своето място в Европа и света.

Отбелязваме 100 години от обявяването на Деня на народните будители за официален и всенароден празник. Този факт ни кара отново да се замислим, че успяваме само, когато сме заедно и обединени от обща кауза. Днес, лутайки се между ценности, идеали и истини е все по-трудно да „видим“ онези, които откриват таланти, променят животи, които с лекота запалват искрата в някого, обединяват и променят света около нас.

Всеки отрязък от време създава своите будители. Иска ми се заедно да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават. По-често да си задаваме въпросите има ли ги, кои са те и какво събуждат у децата ни и у нас самите нас?

Вярвам, че отговорът ще е общ и ще е проекция на всичко онова, което заедно искаме да виждаме напред във времето - както за града ни, така и за региона и страната ни.

Като успешни и реализирани мечти на децата ни, целеустремени идеали на младите хора, нови достижения в науката, неспирен полет на мисълта на хората на перото, извор на таланти, които завладяват различни сцени…

Убедена съм, че зад всичко това е скрит по един истински будител и съм сигурна, че днес той стои точно до Вас. Огледайте се и повярвайте на онези, които сторват добро и Ви провокират към същото, онези които Ви насочват към откривателство на собственото Ви Аз, онези които с думите и делата си създават, а не рушат, “погалват”, а не “нараняват”, насочват светлина и разсейват мрака.

Честит празник на народните будители!

В навечерието на Деня на народните будители бяха връчени Априловските награди за литература
1 ноември 2022
Ангел Илиев и Теодор Кабакчиев - отличени със званието Почетен гражданин на Габрово, ПМГ "Акад.Иван Гюзелев" - с Почетен знак на града
2 ноември 2022