Габрово официално е част от националната мрежа пресклубове на Българската телеграфна агенция (БТА). На церемония днес лентата прерязаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заедно с кмета на Община Габрово Таня Христова и областния управител Кристина Сидорова в присъствието на представители на институции, журналисти и приятели на БТА.

Изборът за мястото и деня на събитието съвсем не са случайни, подчерта в първите си думи към гостите генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Вземайки пример от това, че новият пресклуб е в града на хумора и сатирата, а и се открива в Деня на спестовността, Вълчев с усмивка, но напълно сериозно сподели, че това пространство ще бъде използвано за много и различни дейности - както за пресконференции, така и за събития, изложби, обучения, и не на последно място ще бъде дом за всички журналисти в града. Още с откриването на клуба генералният директор обяви и първата добра новина, отправена към учениците на Национална Априловска гимназия, които изучават „Журналистика“. Те ще имат възможност да изкарат стаж в пресклуба, а в края на учебната година БТА ще подпомогне най – изявеното дете, което има желание да продължи своето образование и да учи журналистика, но с условието да се върне в Габрово в помощ на кореспондентите.

Добро партньорство обеща от своя страна и кметът на Община Габрово Таня Христова, която подчерта, че Габрово отдавна заслужава да има пресклуб на БТА и е привилегия и чест за всеки град, който е част от семейството на телеграфната агенция. „Габрово винаги е имал нужда от повече внимание, от повече видимост на това, което се случва.“ – категорична беше Таня Христова, която посочи още, че не само в миналото сме имали привилегията да бъдем на челни позиции в много отношения, но и днес често общината дава пример и е повод и център на внимание. Към своите благопожелание Таня Христова добави и един символен подарък - стъклена ябълка със свещ с посланието:„да се изкушавате единствено от истината и да я показвате по начин, по който тя дава посока за развитие, да бъдете прозрачни до болка, защото без това истината никога нямаше да може да сътворява чудеса, да палите светлината на духа така, както ние всички тези дни с мисълта и с делата си ни се иска да вървим напред“.

Откриването на пресклуб на БТА стана възможно, след като на 13 септември т.г. в Габрово беше подписан договор между генералния директор на БТА и кмета на Габрово, според който общината безвъзмездно предоставя на националната агенция за ползване част от сграда, неразделно свързана с архитектурен ансамбъл в стария град. Пресклубът на БТА се намира в центъра на града, в старинната му част, известна като Шести участък. Сградата е паметник на културата с местно значение. Тя е собственост на "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата, като другата част от нея се използва като туристически информационен център.

Снимки от събитието може да разгледате в галерията тук

 

 

 

Изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ гостува в Национален музей на образованието
28 октомври 2022
В навечерието на Деня на народните будители бяха връчени Априловските награди за литература
1 ноември 2022