Триото за класическа музика „Модерато“ ще изнесе концерт на 29 септември 2022 г. от 18:00 часа в парковото пространство до Дома на хумора и сатирата. Музикантите Елена Вълкова – виолончело, Ивелин Вълков – цигулка, и Христофор Михайлов – цигулка, ще изпълнят популярни творби в зеленчуковата миниградина на Музея.

Мястото е част от проекта на художника Даниел Божков „Космическа краставична въртележка“ в рамките на кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“ от 25. Габровско биенале. Тя е разположена до скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса и в нея се отглеждат краставици от сортовете „Гергана“, „Тести кинг“, „Слайс кинг“ и корнишон „Регина“.

През пролетта на 2021 г. милиардерът инвеститор и космически изследовател Илон Мъск използва работата на Божков „Дарт Вейдър се опитва да изчисти Черно море с Брита филтър“ (2000), за да публикува туит, как меметата се пречистват, когато преминават през неговия туитър фийд.

Това поражда идеята за „Космическа краставична въртележка“ – предложение за отглеждане на краставици на Марс под формата на шепнеща опера в пет действия, либретото на която проследява вегетационния процес на краставиците в няколко експериментални градини. Проектът е своеобразно предизвикателство към американския магнат, поставяйки под въпрос потенциалния успех или неуспех на мисията „SpaceX“ до Марс.

В програмата на вечерта ще звучат „Дивертименто“ № 2 опус 100 (Йозеф Хайдн), „Малка нощна музика“ (Волфганг Амадеус Моцарт), „Музикален момент“ (Франц Шуберт), „Хумореска“ (Антонин Дворжак) и „Парагон раг“ (Скот Джоплин).

Изложба „Тренинг за чувствителност“ (Даниел Божков) © Росина Пенчева

НДЕФ ще финансира още три електромобила
26 Септември 2022
50 хил. лева от НДЕФ за соларни пейки и чешма
27 Септември 2022