Литературното събитие стартира в първия учебен ден и ще продължи до 18 септември.

Издателствата “Алитеа”, “Жанет 45”, “Кибеа”, “Клевър бук”, “Колибри”, “Милениум”, “Панорама” – Съюз на преводачите в България, “Пилгрим”, “Сиела”, “Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“ и “Хермес” са част от “Алея на книгата” - Габрово, която се организира за първи път от Община Габрово, съвместно с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и Асоциация „Българска книга“.

Белите шатри и литературният кът ще очакват своите посетители в самия духовен център на града - в пространството между Регионалната библиотека и Априловската гимназия. Работното време на изложението е от 9 до 19 часа, а в неделя - до 14 часа.

“Алея на книгата” се открива официално в 16:00 часа на 15 септември (четвъртък) с концерт на Оркестър „Габрово“ и още същия ден ще има срещи с авторите Мария Касимова-Моасе и Иван Станков. 

Мария Касимова-Моасе е родена  на 5 октомври 1969 г. в София. Дъщеря е на телевизионната режисьорка в редакция „Новини“ на БНТ Сета Илиева и актьора от Сатиричния театър Хиндо Касимов.

Завършва Българска филология в Софийския университет. Работи като журналист в Българската национална телевизия, вестниците „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“, заместник-главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание „Капитал LIGHT“ и съосновател и главен редактор на списанието за деловата жена НЕЯR.

От 2010 г. е на свободна практика и работи и като експерт по етикет и протокол, презентационни умения и комуникации. Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“, издаден през 2017 г.

През 2018 г. е издаден романът ѝ „Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата Сторител е оригиналният ѝ комедиен сериал „Записки от Шато Лакрот“, който от месец май 2021 година е издаден и като книга от издателство „Колибри“. Участва със свои текстове в редица сборници, сред които „Бащите не си отиват“, „България за напреднали“, „Моята булчинска рокля“ и “Българите в чужбина – „…токова близо, толкова далече…“. На сцената на „Хепи Сатира комеди клуб“ в София представя авторското си представление „Свободно падащи истории“. Тя редовно пише за уебсайта „Площад Славейков“.

Иван Станков (1956) е професор по българска литература във Великотърновския университет, писател и преводач. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Преводач от румънски на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др. Автор на книгите „Спомени за вода“ (2014), „Улици и кораби“ (2017), „Имена под снега“ (2019) и „Вечерна сватба“ (2020). Носител е на Националната литературна награда „Елиас Канети“, на литературните награди на Портал „Култура“, „Стоян Михайловски“ и „Хеликон“. Тази година излезе и най-новата му книга „Късна смърт“.

Ако харесвате творчеството на писатели като Джани Родари, Маргарит Минков, Виктор Самуилов, то по всяка вероятност ще се влюбите и във вълшебството на Илия Деведжиев.

Приказките „Защо морето е солено“, „Га-га“, „Сребърната риба“, „Феята на неприбраните играчки“, „Мечето и есента“, „Солена приказка“, „Слънчевото цвете“ и „Песничка без думи“ са се сгушили една до друга и чакат да бъдат открити от малките читатели. Тук ги очакват и омагьосващи сюжети, и необичайни персонажи, и остроумни игрословици… За всекиго по нещо!

Макар да е роден в семейството на професор по математика, Алек Попов се проявява предимно като човек на словото. Биографичната справка за ранните му години препраща към Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и университетско образование по специалност Българска филология в Софийски университет. Днес Алек Попов е изтъкнат културен деец - уредник в Националния литературен музей, главен редактор на списание "Родна реч", член на Сдружението на българските писатели, член-кореспондент на БАН в направление "Творци на изкуството". През годините става и известен автор, отличен с редица литературни награди, автор на книгите „Сестри Палавееви“, „Мисия туран“, „Черната кутия“ и „Спътник на радикалния мислител“.

Мария Донева е българска поетеса и авторка на книги за деца. Родена е на 3 септември 1974 година в Стара Загора. Завършила е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е учителка по Български език и литература. От 2009 година е драматург на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Работи по различни програми за арт-терапия с деца и с възрастни с различни ментални и физически заболявания и увреждания. Заедно с Марина Господинова, Венцислав Благоев и Антони Дончев през 2010 година създават проект „Джазът пее на български“. Печелила е награди от престижни литературни конкурси. Автор е на книгите „Азбука с животни професионалисти“, „Нетърпение в кутия“, както и много други.

Здравка Евтимова е българска писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика. Родена на 24 юли 1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985). Автор на кратки разкази, публикувани в 32 страни по света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература.

През 2015 г. разказът „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ. Разказът на писателката „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията „Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят“. В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за най-добър български разказ за годината „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г., носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“, на литературната награда за проза „Анна Каменова“, През 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“. През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена.

Катерина Хапсали е от малцината съвременни български писатели, докоснати от дарбата да достигнат до сърцата на широк кръг от читатели. Нейните два романа  „Гръцко кафе” и „Сливовиц”  бързо и с категоричен жест се превръщат в бестселъри.

Родена е в Пловдив на 23 ноември 1975 г. Дъщеря е на журналиста Валери Запрянов и учителката по математика Стела Запрянова. Учи в Първа английска езикова гимназия в София. Завършва икономика, маркетинг и испански език в Уеслианския университет в Охайо, САЩ през 1998 г., както и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2002 г.

От 2000 г. работи като журналист. Има медийна специализация от Испания, завършила е и докторантура по философия. Участва в различни медийни проекти. Става първия главен редактор на списание „Harper’s Bazaar“ в България, главен редактор на списание „Его“ (2006-2008), на списание „Premium lifestyle“ и на списание „DIVA". Работила е като PR в Българската търговско-промишлена палата.

Първият ѝ роман „Гръцко кафе“ е издаден през 2015 г. Книгата е удостоена с наградата „Перото“ в категория „Проза“ на клуб книжарница „Перото“ към НДК и наградата за бестселър „Цветето на Хеликон“. През 2017 г. е издаден поетичният ѝ сборник „През девет планини“,  през 2019 г. романът „Сливовиц“, а миналата година излиза и най-новата й книга „Хора“.

Вече поредна година Мария Лалева стои начело на класациите за продажби на художествена литература в България с романа си „Живот в скалите“. Единствената заплаха за най-високото място на стълбичката, на което е стъпила, идва от самата нея и вторият й роман „Пасиансът на архангелите“. Мария Лалева е и достатъчно познат автор за ценителите на поезията. Стиховете в нейните книги „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“ докосват с голотата на емоцията и красотата на душата. Сценарист и изпълнителен продуцент на пълнометражен игрален филм "Дамасцена", премиера 03 ноември 2017 г.

Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“. Търсете жълтата шатра.

ПРОГРАМА

15.09.2022, четвъртък

16:00 ч. – Концерт на Оркестър „Габрово“

16:30 ч. – Откриване на Алея на книгата

17:00 ч. – Срещи в автори: Мария Касимова-Моасе

18:00 ч. – Срещи с автори: Иван Станков

 

16.09.2022, петък

17:00 ч. – Срещи с автори: Илия Деведжиев. Събитието е предназначено за деца.

18:00 ч. – Срещи с автори: Алек Попов

17.09.2022, събота

10:00 ч. – Умни забавления и искрен смях – игри с „Клевър бук“. Събитието е предназначено за деца.

11:00 ч. – Срещи с автори: Мария Донева. Събитието е предназначено за деца.

12:00 ч. – „Актьорите четат“ – с участието на актьори от трупата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

16:00 ч. - Срещи с автори: Здравка Евтимова

17:00 ч. – Срещи с автори: Катерина Хапсали

18:00 ч. – Срещи с автори: Мария Лалева

18.09.2022, неделя

11:00 ч. – Приказката „Огнивото“ се превръща в спектакъл – представя Държавен куклен театър – Габрово. Събитието е предназначено за деца.

Заповядайте на вълнуваща разходка в света на книгите! Очакваме Ви!

 

Училищата в община Габрово са напълно готови за началото на  учебната година
14 Септември 2022
Изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ на Школа за приложни изкуства Ива Пенчева беше представена в Дечковата къща
14 Септември 2022