Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход – чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология. Автоматът доставя 4 вида вода – охладена, студена, леко газирана и много газирана. Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. 

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Плащането става с монети или чрез фирмено приложение Si.Spot Pay , което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на телефона.

Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 10 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки. Доставчикът на съоръжението Si Vending Spot и Община Габрово вярват, че там ще попадат само отпадъци по предназначение и това е малка, но важна стъпка към намаляване на пластмасата в нашето ежедневие.

 

 

Калиграфска изложба представя духа на българските букви
16 август 2022
Още нови награди за участниците във вендиг системата
16 август 2022