На 6 август от 15 часа в Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” ще започне представление, изнесено от възпитаниците от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Христо Райков”, съвместно с техни гости от Норвегия. Инициатор на спектакъла е норвежката неправителствена организация „Тангра”, благодарение на която това мероприятие се състои вече четири години. Оранизацията е и спонсор на Летния лагер по изкуства, който се провежда в рамките на десет дни край Соколския манастир.

По време на своя престой в лагера, 24 деца ще бъдат обучавани от доброволци в най- различни изкуства- рисуване, малка пластика, цирково изкуство, фолклор. Младите педагози са предвидили да проведат и специални „уъркшопове” по макраме и флористика, чрез които да събудят интерес в младежите към нови и нетрадиционни изкуства.

Калоян Богданов, специлист в областта на иконописта, ще покаже на участниците основните техники в това изкуство. Иконите, който младежите ще направят, ще бъдат включени към изложба- базар, средствата, от която ще се дарят за лечението на болно дете. Тази година АЕК "Етър" ще предостави събраните средства за лечението на шестгодишния Християн Гатев от Габрово, който страда от атрофия на очния нерв на двете очи.

Летният лагер завършва на 6 август, когато децата ще имат възможността да покажат уменията си на територията на музея. Спектакълът, който подготвят младите ентусиасти, ще се изиграе на голямата поляна в етнографския комплекс и представлява драматизация по руската народна приказка „ Принц Иван, бебето вещица и сестрата на Слънцето”. Като всичкo, необходимo за представлението - музика, сценография, декори, костюми, е изработено с помощта на децата, под ръководството на доброволците. Участниците ще представят пред публиката и народни песни и танци , а за финал -огнено шоу.