Патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания в Габрово ще продължи до края на годината.

Удължаването е факт след подписано допълнително споразумение между Община Габрово и Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С него се отпускат още 246 113 лева, а общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта се завишава на 1 636 811 лева.

Хората, одобрени за патронажна грижа, ползват почасови мобилни здравно-социални услуги в домовете си. По проекта се доставят хранителни продукти, лекарства и стоки от първа необходимост, закупени със собствени средства. Нуждаещите се могат да разчитат на психологическа подкрепа, рехабилитация, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, измерване на захарта и кръвното, съдействие при заплащане на битовите сметки.

От стартирането на проекта в началото на 2021 г. до момента повече от 300 души са се възползвали от социалната придобивка. Освен в града са били обслужвани и лица от селата Новаковци, Яворец, Чукили, Враниловци, Гарвани, Генчовци, Златевци, Жълтеш, Пейовци, Поповци, Лоза, Райновци, Николчовци, Стоевци, Трънито, Смиловци и Драгановци.

Броят на активните потребители сега е 220 души. Това са хора над 54 г., които не могат да се обслужват сами, лица с увреждания или с хронични заболявания, нуж­даещи се от здравни грижи. Към услугата е назначен 24-членен екип от санитари, медицински сестри, рехабилитатори, социален работник, психолог, шофьор и координатор.

Желаещите да ползват „Патронажна грижа“ могат да кандидатстват на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, ет. 3, офис № 32 (сградата на бившата стоматология), всеки работен ден от 09:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 17:00 ч. Документи се подават лично или чрез електронна поща patronajnagrija@gabrovo.bg. Телефон за връзка – 066 985 020.

Музей "Боженци" ви кани на Ателие за декорация на керамични съдове
6 юли 2022
УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ - ЗЕЛЕНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЛЯТОТО
7 юли 2022