Габровската регионална библиотека за пореден път спечели финансиране по Програма „Култура 2022” на Община Габрово. Целта на проект „Книжно лято – букви, думи и знаци“ е запознаване на деца и младежи с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития - арт-ателиета, игри с думи, литературно четене, демонстрация на калиграфия, които ще проследят появата на нашата писменост, развитието на буквите и писмената реч, усъвършенстването на писмената култура на българите и знаковите исторически моменти в този процес, който продължава и днес, и е от непреходно значение за просперитета на всяка човешка общност.

Проектът е с широка обществена и социална насоченост, обхваща голям диапазон целеви групи, а преките участници в него ще бъдат деца, ученици, младежи, доброволци – представители на местните общности. Инициативите са насочени към малки и големи, към децата, но също и към техните братя и сестри, към техните родители, учители, приятели и близки.  

Чрез участието си в ателиета по краснопис, рисуване на букви върху камък, бродиране на букви, забавни игри и кръстословици с думи, специална книжка за оцветяване, по естествен начин чрез творчество и игри участниците ще се запознаят с книжовната култура от появата на ръкописната книга до първите печатни български книги и ролята на старобългарски и възрожденски книжовници в този процес. Ще се насладят на изкуството на ръкописната книга – калиграфски текстове и украса. По проекта ще бъде отпечатана книжка за оцветяване с интересни заглавки на българските букви от ръкописи и първи печатни издания в България.

Ще бъдат подпомогнати деца и възрастни бежанци от Украйна да се запознаят с българските букви и българския език по интересен и атрактивен начин. Ще бъдат привлечени нови публики и отделни лица, които обичайно не участват активно в културния живот на града и не използват или много рядко потребяват библиотечни услуги.

В заключителната част ще бъде представена изложба на Маргарита Иванова  - калиграфия на старобългарски текстове върху пергамент с демонстрация на процеса на изписване.

Партньори по проекта са Художествена галерия „Христо Цокев“, Регионален исторически музей – Габрово, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово.

Ателиетата започват на 6 юли 2022 г. с художествено ателие по краснопис в беседката зад основната сграда на библиотеката,   10 ч. Ще бъдат представени различни начини за изписване на букви в ателие на открито край библиотеката. Доброволци участват с препис на текстове от „Неделник“-а на Софроний Врачански – първата печатна книга на български език.

8 юли - Литературно четене „Силата на писменото слово“ с откъси от старобългарски и възрожденски книжовни източници. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Екипът и потребителите на социалната услуга на ДЦПЛУ - Габрово и доброволци участват в литературното четене.

13 юли. Художествено ателие на открито за рисуване на букви – заглавки и винетки, върху камък. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Деца и младежи, доброволци рисуват върху подходящи каменни късове букви от българската азбука.

3 август. Арт-ателие на открито „Магията на буквите в шевица“. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Изработване на бродерия с различни образци от букви.

10 август - Пъзел от забавни игри и кръстословици с думи – „Огърлица от думи“, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“. Беседката зад основната сграда на библиотеката. 10-12.00 ч. Разделени в отбори  и индивидуално участниците ще се състезават и ще демонстрират знания и умения в познаването на историята на българската писменост и книжовната ни култура.

Завършващото събитие на проекта е на 19 август 2022 г.  В ХГ „Христо Цокев” ще бъде експонирана изложба калиграфия на художничката Маргарита Иванова с демонстрация на калиграфско изписване на старобългарски текстове върху пергамент.

Проектът е съфинансиран по Програма "Култура" на Община Габрово, на обща стойност 4290 лв., от които 1300 лв. собствен принос.

 

Над 100 участници се включиха в спортно-терапевтичния лагер „9:0 за хората срещу зависимостите“
1 юли 2022
На 5 юли раздаваме награди от вендиг системата
4 юли 2022