Дискусия с участието на трима иновативни дизайнери от Чехия и Унгария ще се проведе тази събота – 25 юни, от 16:00 часа в Дома на хумора и сатирата. Тя е част от серия събития и презентации под надслов „Устойчиви практики в дизайна и модата“, чиито домакини са пет български града – Русе, Бургас, Габрово, Варна и Пловдив.

Форматът запознава широката публика с разнообразни проекти, които задават важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. На фокус са алтернативните и по-близки до природата модели за добиване на суровините и тяхната употреба. Инициативата се осъществява от Институт Лист – Унгарски културен институт в София, по повод Унгарското председателство на Вишеградската група през 2021/2022 г.

Всеки един от избраните български градове е домакин на дискусия по темата устойчивост с гостуващи лектори от Европа, както и на пътуваща изложба с примери за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група: Чехия, Унгария, Полша и Словакия. В Габрово изложбата бе открита на 17 юни 2022 г. на крайречната улица „Аврам Гачев“, където ще остане експонирана до края на месеца.

За участниците

Каталин Хусар от Унгария се определя като индустриален дизайнер, защото съчетава в практиката си цветовете, материалите и нужния финиш. Тя работи в Барселона за автомобилостроенето. Приоритет за нея е изграждането на концепции в дизайна и новите материали, изследователската дейност и сътрудничеството с експерти от други области. В последните години Хусар развива проект, чиято идея е да се събират използвани пластмасови сламки, от които се създават нови обекти, инсталации и текстури.

„Праскло“ е млада марка от Прага (Чехия) на художничката Петра Швейдарова и Клара Вацуликова, която се занимава с менажирането. Петра създава уникални вази от стъклени или кристални отпадъчни материали и суров бетон. Тя събира празни бутилки от барове, стъклени съдове от антикварни магазини или кристални парчета, след което ги напуква с огън и студена вода. Така оформя творения, подчертавайки красотата на стъклото като благороден материал, който заслужава да бъде поставен на бетонен пиедестал.

Проявите са част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com.

Габрово представи Узана поляна фест на „Уикенд туризъм“ - Русе
20 юни 2022
Състезателят Шахматен клуб „Орловец 1997“ Михаил Панайотов спечели бронз в турнир в Шумен
20 юни 2022