На 19 май от 17.00 ч. на чардака на Дечковата къща ще бъде открита изложбата „От игра до конец“ с бродерии и текстилни ръкоделия на Ивелина Иванова, Руми Лафчиева и Стефка Проданова. Габровци и гостите на града ще могат да се насладят на пъстрата приказна  феерия, която ги очаква и сме убедени, че ще останат очаровани от таланта и въображението на трите виртуозки в игрите с иглите и конците.

За тези, които все още не ги познават и не са виждали техните творения, ето  кратки визитки:

Ивелина Иванова е майстор в занаята „Бродировачество”. Научава умението да бродира на крачна шевна машина от майка си и израства с нейните бродерии. Към момента Ивелина твори в собствено ателие и се опитва да възстанови интереса към този занаят. Изработва бродерии за собствен дизайн изделия, предимно аксесоари, и за няколко модни къщи.

Румяна Лафчиева е влюбена в текстила и шиенето откакто се помни. Първоначално шие дрехи, закачки за дома и различни аксесоари от плат. Интересува се от пачурк отдавна, но по-активно се занимава от 2010 г. Победител ев първия конкурс „Мини пачуърк“ и в конкурс „Традиция”. Има няколко номинации от американски сайтове за пачуърк, участия в международни проекти по пачуърк. Участвала е в няколко изложби в България и на фестивала в Бирмингам, Англия. Руми води курсове по пачуърк - основен, импровизационен, модерен.

На Стефка Проданова и е предопределено да хванe иглата няколко поколения назад във времето. Нейният прадядо е бил майстор-крояч и собственик на работилница, а нейната баба  е била винаги на машината и е можело да ушие всичко. Завършва моден дизайн, дълго време се занимава с мода и създаването на дрехи. Стефка получава през 2001 г. награда „За особен принос в българската мода". Преди около 10 години открива удоволствието и огромните възможности в създаването на играчки и всякакви аксесоари от плат. Притежава нестихващ ентусиазъм да се учи, да открива и да създава нови неща с игла, ножица и парче плат.

Заповядайте!

Национален транспортен протест /обновена/
17 май 2022
Астрономическата обсерватория в Габрово става на 38 години
18 май 2022