На 3 и 4 май делегация от Габрово, водена от кмета на града Таня Христова и ректора на Техническия университет, професор Илия Железаров, посети побратимения ни град. След близо двугодишна пауза поради пандемията от Ковид-19 кметовете на двата града заявиха желанието си да рестартират контактите си и да ги поставят на нова основа, в светлината на актуалните теми от европейския дневен ред.

Делегацията бе посрещната от кмета на Сисак, Кристина Икич Баничек, председателя на местния парламент Боян Дадасович, заместник – кмета Марко Кръчка и завеждащия отдел „Образование, култура, спорт, ветерани и гражданско общество“ Горан Гргурац. В рамките на програмата бяха включени посещения на инкубатора за старт-ъпи PISAK, Факултета по металургия, Центъра за креативни индустрии CIKS и новосъздадения Посетителски център към градския музей „Холандска къща“. Идеята за последното е заимствана от посещението на делегация от Сисак в Габрово през 2014 година, когато групата се запозна на място с реализацията на проекта за Интерактивен музей на индустрията.

В резултат на проведените срещи и разговори двете страни идентифицираха като потенциал за развитие сферите на образованието, младите хора, спорта и културата. Договорено бе Техническият университет в Габрово да подпише споразумение за сътрудничество с Факултета по металургия, както и работа по конкретни проекти в рамките на програма Еразъм+. Местното училище по готварство има интерес за установяване на контакти и организиране на обмен с Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и Националната Априловска гимназия.

Освен Сисак, по време на визитата в Хърватия бе посетен и град Копривница, с който Габрово също ще си сътрудничи в бъдеще. Делегацията бе приета от заместник-кмета Ксения Остриж, председателя на Общинския съвет на Иван Пал и началника на кабинета на кмета Дарио Жембрек. Домакините запознаха гостите с проектите за инвестиции в образованието, икономическото развитие, богатите културни и спортни традиции и туристическия потенциал на региона. Посетени бяха Университетския център Копривница – Север, Инкубатора на творческите индустрии ENTER, Арена „Подравка Вегета“, където тренира женският хандбален клуб.

Официалното посещение в град Копривница българската делегация завърши с посещение на галерия „Мийо Ковачич”, където уредничката на музея ги запозна със световния феномен на наивната живопис.

Пътуването в Република Хърватска бе организирано с любезното съдействие на посланика на Република България в Загреб госпожа Генка Георгиева и икономическия съветник в мисията ни Мирела Тасева. Посланик Георгиева придружаваше делегация по всички точки от маршрута.

Снимки в галерията

100 години от рождението на Радой Ралин – литературна вечер с поуките на сатирика
9 май 2022
Ателие за изработване на карнавални маски
10 май 2022