На 1 април 2022 година Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своята 50-годишнина. Емблематичната за Габрово културна институция възниква на основата на габровския фолклорен хумор и на развитата карнавална традиция, с идеята да служи на творците и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които  винаги са недолюбвани от официалната власт. Създаден с ентусиазъм и амбиция да обхване широк спектър от проявления на комичното в световен мащаб, Музеят се утвърждава като безспорен популяризатор на съвременно хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на миналия век.

Началото на международната дейност поставя Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година.  Следва възходяща поредица от национални и международни конкурси и прояви в областта на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът публикува свое издание за хумор и сатирата – „Апропо”, което поставя нови стандарти за модерно специализирано издание в България. Изгражда се уникален художествен фонд от хумористични и сатирични творби от цял свят. Габрово стои твърдо на картата на световните центрове на хумор.

Ала идват икономическите и политически сътресения през 1989  и бурният вятър на промените буквално прекършва огромна част от международната дейност на институцията. Следват години на изпитания и оцеляване, преосмисляне на дейността и адаптиране към новите икономически условия.  Домът успява да съхрани международния си престиж и име.

Днес Музеят на хумора и сатирата е устремен към модернизация на своите архитектурни пространства, налага се с активно присъствие във виртуалното пространство, преориентира дейността си към изява и подпомагане на млади съвременни автори, крои смели планове за бъдещето.

Но зад всичко казано стоят хиляди творци от страната и чужбина и една малка армия от хора, споделили част от професионалния си път с Музея. За тях, прекараните в тази институция години остават най-щастливите!

Честита да ни е 50-годишнината на Музея на хумора и сатирата в Габрово!

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

11:00 КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА

Откриване на новата експозиция, зала 2

16:30 СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ

Лекция на Чавдар Николов, зала 7А

18:00 НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ

Откриване на изложба политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов., зала 7

19:00 – 20:00 Концерт на блус-рок групата „The Blue Jam Ways“, зала на Жирафите

През целия ден най-малките посетители ще могат да участват в играта НАРИСУВАЙ МИ ШЕГА.