Младежката зона „Мястото“, създадена от Общината с труда на габровските младежи за габровските младежи, предколедно се сдоби с ново „художествено оформление“. Неизвестният автор, а най-вероятно – „творчески колектив“, е избрал да изрази себе си, разчупвайки традиционните норми с „техники“ и „стилове“, характерни за нетрадиционното „изкуство“.

Обект на посегателството е дървената беседка, разположена в двора на Националната Априловска гимназия (игрищата на бившата ученическа спортна школа). За създаването на „произведението“ са използвани редица непристойни изрази и послания, вулгарни картинки и драсканици. Елементи от оригиналното обзавеждане и украса на интериора са откъртени, изпочупени и разлепени. Поставените съдове за смет са празни, а множество отпадъци са разпилени навсякъде.

Младежката зона беше открита на 12 септември миналата година, но в момента няма и помен от първоначалния ѝ приветлив вид и подредба. Снимки от поредния акт на вандализъм публикува във фейсбук най-младият общински съветник от Габрово Даница Янакиева. Коментарите под поста говорят красноречиво – „отчайващо“, „деградация“, „тъжно“, „жалко“, „комплекси“, „първите 7…“, са само част от реакциите на потребителите на социалната мрежа.

Община Габрово не приема и не толерира подобни прояви, чрез които се рушат обекти за обществено ползване в града ни. Призоваваме извършителите да преосмислят постъпката си и да насочат енергията си към градивни неща, а свидетелите да не остават безучастни!

„Няма да се откажем! Ще я почистим! Ще скрием „рисунките“ и ще направим нови! Ще заличим „посланията“ и ще напишем нови! Както украсихме за празниците, така ще бъде и занапред, това място ще продължи да се развива! Да не забравяме, че имаме планове за него!“, заявиха създателите на младежката зона.

Момент от изграждането на беседката през 2021 г. © Община Габрово

Напомняме – изхвърляйте пепелта от печки само в металните съдове за смет
4 януари 2022
Мартин Костов извади кръста на Богоявление, кметът му пожела да обича Габрово
6 януари 2022