Специална награда в категорията „Социална инфраструктура – сгради здравеопазване“ от националния конкурс „Сграда на годината“ получи домът за възрастни хора „Св. Василий Велики“ в Габрово. Журито от архитекти, инвеститори, бизнесмени и представители на браншовите организации оцени високо кандидатурата, която залага на съвременни решения за предоставяне на социално-здравни услуги.

От ляво надясно: доц. д-р Росен Михайлов („Рамус Медикал“ ЕООД), арх. Константин Брънеков („Узунов проект“ ЕООД), Пламен Петров („Валентин Петров 2004“ ООД) и Онер Атакан („Шишеджам – България“)

Обликът на сградата е дело на местните архитекти Иван Узунов и Константин Брънеков, конструктор е инж. Румен Матев. Статуетки получиха още изпълнителят на проекта „Валентин Петров 2004“ ООД – Габрово и инвеститорът „Рамус Медикал“ ЕООД – София.

Отдясно: Онер Атакан обявява наградата

Наградата беше връчена от Онер Атакан – търговски директор в турския гигант „Шишеджам“, снощи на тържествена церемония в столичната зала „София ивент център“. Конкурсът „Сграда на годината“ се проведе за двайсети път. Целта му е да отличи най-добрите постижения при съвременните сградни проекти в България.

Домът „Св. Василий Велики“ е изграден в квартал „Хаджицонев мост“. Пететажната сграда разполага с леглова база за 108 души, външен паркинг с 16 места, озеленен двор и зона за отдих с акватоничен басейн, тенискорт и малък параклис.

В обекта са предвидени зала за хранене, киносалон, стаи с бани и покрити тераси, лекарски кабинет, манипулационна стая, обслужващи помещения. На последния етаж са разположени девет апартамента за настаняване на посетители и близки на хората, настанени в дома. Целият имот заема площ от 4 247,5 квадратни метра.

Конкурсът „Сграда на годината“ се организира от „Градът Медиа Груп“ под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството. В тазгодишното издание участваха над 90 новоизградени или реконструирани публични и частни обекта от страната.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса „Сграда на годината 2021“ ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 19 декември, неделя, от 13:00 часа.

Снимки: „Градът Медиа Груп“

Награждаването на габровския проект е от 1:08:00 мин.

Приключения в Детското коледно градче тази събота
16 декември 2021
Осигурени са средства за топъл обяд до средата на 2022 г.
17 декември 2021