Есенна ЕКО кампания, организирана от екип на Община Габрово, обедини три инициативи, посветени на разумното разделно събиране на отпадъци.

На 21 октомври 2021г. пред спортна зала „Орловец“ бе разположена информационна шатра, в която се проведоха различни еко инициативи.

Първата от тях, познатата на габровци кампания „БИО отпадък за компост“, този път се реализира във формат, в който срещу предадени биоразградими отпадъци участниците получиха домакинско кошче за био отпадъци. Три контейнера бяха напълнени с био отпадъците, предадени в рамките на кампанията, след което те бяха насочени за компостиране в Регионалното депо за отпадъци.  

Специално за домоуправители или техни представители бе втората част от кампанията, чрез която бяха предоставени специални коркови информационни табла, които да се използват в общите помещения на жилищните блокове. Еко таблата, освен място за съобщения, съдържат и информация за разделното събиране на отпадъци.

Акцент в еко събитието бе и играта за деца. Показвайки знания чрез отговори на въпросите в „зелена“ викторина, най-малките габровци спечелиха много награди - термо чаша или тематичната игра „Отпадък с късмет“.

Специална изненада по време на есенното ЕКО събитието беше неочакваното представление, случило се в центъра на Габрово. Актьори, предрешени като еко инспектори провериха знанията на габровци на екологична тематика, като ги изненадаха с внезапната си поява. А в допълнение обясниха на всички тях за предстоящото изграждане на „умни“ подземни контейнери, за възможностите на споделеното компостиране и за предстоящото разполагане на депозитна вендинг система за отпадъци, която ще приема пластмасови бутилки и метални кенчета, а в замяна хората, предали отпадъци ще получат различни еко продукти. Флашмоб представлението предизвика габровци да се замислят върху личната отговорност при изхвърлянето на отпадъците и значението на разделното събиране.

 

Внезапното представление флашмоб се реализира по проект "Изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово“, финансиран по ОПОС 2014-2020 г.“

Фигура на Александър Керков ще бъде открита на 1 ноември
22 октомври 2021
Село Драгановци ще е с нарушено водоподаване във вторник и сряда
25 октомври 2021