На стилна церемония, в деня на народните будители, в зала "Възраждане" бяха връчени почетните отличия на Община Габрово за принос към развитието на града, чиито носители бяха определени с решение на Общинския съвет.

В началото на церемонията председателят на Общинския съвет Климент Кунев се обърна към присъстващите: „Деня на будителите се оказа съвсем подходящ за хората, за които ще ви разкажем днес, защото с делата и мечтите си, те движат напред не само своите каузи, но и целия ни град. Те създават иновации, разбиват стереотипи, пишат книги, даряват, успяват да останат винаги деца, надбягват целия свят или вярват силно във възможностите на другите и ги водят и подкрепят по пътя към успеха. Понякога дори са излезли извън времето и физическото тяло и респектират с възраст от 160 пълноценни и пълни с изкуство години и заявка за поне още толкова. Всички тях ги обединява едно – успехът им е с адрес Габрово. Доброто им е с адрес Габрово.“

Кметът на града Таня Христова поздрави с думите: „Габрово е доказателството, че духът на мястото определя развитието на един град. Днес в нашия град хората, които наричаме съвременни будители имат шарен профил и нови предизвикателства. Но всички те ни вдъхновяват, за да си повярваме, че можем. Правят ни горди с успехите си, като носят радост на целия град. И най-важното - дават ни надежда. Защото са едни от нас - от семейството ни, наречено Габрово - и доказват, че неговият дух продължава да бъде борбен, буден, просветителски и жив. Днес имаме още един повод да се поздравим. Точно преди 1 година на 1 ноември беше осветен новият храм в кв. Младост. Използвам възможността да кажа благодаря за добрините, които случваме заедно в нашия град, обединени от смислени и благородни каузи, включително срещу предизвикателствата, с които живеем. Именно в тези добри каузи се проявява най-истински и най-съвършено любовта ни към Габрово и възможността да се поздравим с това, че сме общност!“.

Церемонията започна с връчването на почетен знак на град Габрово на Държавен куклен театър – Габрово за високи художествено-творчески постижения, значим принос в сферата на културата и по повод 50 години от неговото създаване. 

За дългогодишната му родолюбива дейност, като обществен, просветителски и културен център и по повод 160-ата годишнина от неговото създаване почетен знак на град Гарово заслужи и Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861 г.

Посмъртно с отличието Почетен знак на град Габрово, за безспорни заслуги в развитието на габровския спорт, беше удостоен Веселин Георгиев (1956 – 2021 г.) - дългогодишен треньор по лека атлетика.

За почетен гражданин на град Габрово, заради своите високи спортни постижения, беше обявен габровският лекоатлет, вицеолимпийски шампион от  Параолимпийските игри 2020, проведени в Токио през 2021 г. Християн Стоянов.

С титлата Почетен гражданин на град Габрово бяха удостоени и трима представителни на академичните среди.

Признанието заслужи доц. д-р инж. Дешка Маркова - първата жена ректор на Технически университет в България, ректор на Технически университет - Габрово в периода 2007-2011 г.

Професор дтн инж. Райчо Иларионов, който бе ректор на Технически университет - Габрово в периода 2011-2019 г. получи отличието за дългогодишната си научноизследователска и преподавателска дейност, както и за значими научни постижения в сферата на техническите науки и развитието на Технически университет – Габрово.

Посмъртно званието бе присъдено на академик Петър Кралчевски - виден български учен, изследовател и участник в създаването на Технологичния парк към Технически университет – Габрово.

За своето творчество, свързано с Габрово и по повод 65-ата му годишнина, почетен гражданин на град града стана писателят Христо Стоянов.

Музикалните поздрави към гостите на церемонията отправиха Габровски камерен оркестър и талантливи възпитаници на Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861 г.“.

Церемонията завърши с думите на архиерейския наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев: "Будителството има задачата да прави от нас добри човеци. И доброто да показва, че е безконечно!"

Повече снимки от събитието вижте на фейсбук страницата на Община Габрово.

Местният парламент подкрепи Стратегията за устойчиво развитие на туризма за следващите 6 години
1 ноември 2021
Априловски награди за литература бяха връчени за 17-и път
2 ноември 2021