Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме една от най-светлите дати в българския календар – Празникът на народните будители.

Безспорно денят е специален за Габрово – просто обърнете поглед назад и ще видите колко много габровци са част от тази армия от знаещи и можещи хора - писатели, дарители, учители, за които на първо място сред всички човешки стремежи и добродетели са били просвещението и знанието. И не само собствените, а на целия български народ. Габровска е привилегията да имаме първото светско училище в България, Националния музей на образованието, Йосиф Соколски, Васил Априлов, Никола Палаузов, Неофит Рилски, Никола Василиади, Райчо Каролев, Иван Гюзелев, Ран Босилек…

Списъкът е толкова дълъг…

А днес денят започва с откриването на скулптурна фигура на Александър Керков – незабравимия габровски зевзек и първи български композитор на фанфарна музика. Следва връчване на Априловите награди за литература, а след това и тържество за връчване на Почетния знак на община Габрово и званието „Почетен гражданин“. Ще отличим хора, допринесли за развитието на гради ни в спорта, изкуството, науката, Кукления театър - по случай неговата 50-годишнина и Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861 “ – по случай неговата 160-годишнина. 

Аз виждам в този ден традиции и приемственост! Виждам хора, които със същия плам и усещане за мисия днес творят и се раздават за другите. Работят за своя град и своята общност, дърпат напред с идеите си, с неспокойния си дух, с различността си, с мислене и цели, които далеч надхвърлят границите на града и страната ни.

Честит празник на всички Вас, съвременни будители, които ни карате да се гордеем със своя град. Които държите в ръцете си книги, четки, ноти, чертежи, сценарии, дебели папки с документи за финансиране на своите идеи, учебници, открития!  

Честит празник на всички Вас, които служите за пример, задължавате с успехите си, стимулирате, вдъхновявате!

Радвам се на безпокойството си да не изпусна някого в този списък и трудността да обобщя с думи всички интересни и ценни хора в нашия град.

Бъдете здрави, дерзайте, вървете напред и носете своя пламък с гордо вдигнати глави!

 

Таня Христова

Кмет на Община Габрово

7 души могат да започнат работа в социалната сфера
29 октомври 2021
Над 200 участника в Третия национален конкурс „Времена и будители“
1 ноември 2021