Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ и Община Габрово имат удоволствието да Ви поканят на тържественото откриване на скулптурната фигура на Александър Керков. 

Това е крайният резултат от Проекта на Дружеството „Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков  (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“, съфинансиран по Програма Култура от бюджета на Община Габрово за 2020 г.

Със съобщението до медиите на Дружество „Майчина грижа“ се казва:

"Изказваме своята голяма благодарност" към Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в дарителницата. 

Специална благодарност на Обществен дарителски фонд – Габрово, който подкрепи нашата инициатива, съфинансирана със средства от Фондация „Америка за България". Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството", казват още от Дружеството.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ „Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

В непосредствена близост до скулптурата на Ал. Керков ще бъде поставена табела с QR-код, чрез който всеки ще има достъп до специалния сайт на Проекта с цялата информация за личността на Александър Керков – дигитална изложба на живота и дейността му, изготвена от Държавен архив – Габрово; Музикалното произведение на Керков „Безименний марш“ в аранжимент на габровския музикант, аранжьор и композитор Илко Илиев; спомени на габровци за него и не на последно място, ще имате удоволствието да видите филма „Вечният музикант“ на Оскар Кристанов, чийто наследници дадоха правото за публикуване на Дружеството. На сайта изразяваме и своята благодарност към всички партньори и дарители.

Искрено вярваме, че Проектът има обединяващ общността ефект и ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към общността, че ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения.

Нека заедно творим добро!

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ПРАЗНИКА НА 1 НОЕМ. ОТ 10.30 Ч. В ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДИНА ПРЕД „ГЛИНЕНИ ГЪРНЕТА“!

Всеки ще има удоволствието да получи от „късметчетата на Керков"."

 

Великотърновската епархия официално прие като дарение терена на църквата "Св.Св. Дамаскин и Онуфрий и всех мучеников Габровских"
27 октомври 2021
Мобилният пункт през ноември
28 октомври 2021