Габровският драматичен театър се върна с три награди от XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев. В последния ден на фестивала – 10 октомври 2021, два журиращи състава присъдиха наградите. Експертно жури от театроведи, режисьори и актьори отличи постановката „Салиери“ на реж. Петринел Гочев като „най-добър спектакъл“, а актьорът Димо Димов спечели наградата „най-добра мъжка роля“ за ролята си на Салиери. Алтернативното жури на журналистите потвърди избора на Димо Димов и също му присъди отличието „най-добра мъжка роля“.

За първи път организаторите от „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“ решиха да включат два типа жури – от театрални професионалисти и от журналисти. В състава на експертното жури влязоха: Василий Неволвов - председател на журито, преподавател и театровед; Людмила Томенчук - театровед и журналист; Михайло Журавел - режисьор и директор на Културния център в Одеса, един от създателите на международния фестивал „Молоко“; Какха Гогидзе - театрален режисьор (Грузия); Владимир Саган – режисьор, доцент по актьорско майсторство и заслужил деятел на културата в Украйна; Виктор Мизговой – актьор и професор по актьорско майсторство и Галина Яблонской - актриса, носител на званието „народна актриса“. Журналистът Игор Ермолаев бе избран за  председател на алтернативното жури на журналистите.

Тази година в XII-то издание на „Хомо луденс“ участваха театрални трупи от Молдова, Литва, България, Грузия и Украйна. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ - Габрово беше единственият представител на страната. По традиция всяка фестивална вечер приключва с обсъждане на спектакъла от програмата за деня. Българското представяне на 7 октомври предизвика положителни отзиви и оценки,  поздравления от местни и чуждестранни театрални професионалисти, от българската общност в Николаев.

Играта на Димо Димов беше определена като „школа по актьорско майсторство“ и „майсторско изпълнение“. За трима представители на експертното жури той беше фаворитът за наградата „най-добра мъжка роля“. Като „виртуозно“ беше оценено живото му изпълнение на пиано, както и партньорството му на сцената с пианистката Инес Симеонова, която също участва в „Салиери“. По думите на Какха Гогидзе образът на Салиери, изграден от Димов, заличава образа на Салиери от филма на Милош Форман. За Владимир Саган впечатляваща е пластичността на актьора от габровската трупа и способността му да борави с образите, създадени от ръцете му, гласовите му заложби.

Постановката „Салиери“ получи положителни отзиви за сценографията и костюмите, създадени от Гергана Лазарова – Рънкъл, за режисьорската работа, за цялостното представяне, присъствие на сцената и майсторска игра на актьорите Димо Димов, Таня Йоргова и Петко Петков. Беше припомнено участието на габровския театър със спектакъла „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев в XI-то издание на фестивала „Хомо луденс“ през 2019 г. Спектакълът беше удостоен с две награди: „за постижение в театралното изкуство“ и „за сценография и костюми“. Тогава, както и сега работата на ДТ „Рачо Стоянов“ е определена като „западен тип театър“ „европейски театър със съвременни похвати и театрален език“. Последваха покани за гостуване на ДТ „Рачо Стоянов“ със „Салиери“ в Молдова и Грузия.

Специални гости на представлението „Салиери“ на 7 октомври бяха Светослав Иванов - генерален консул на Република България в Одеса, и консул Кирил Апостолов. По тяхна покана габровската трупа посети консулството ни в Одеса и се срещна с представители на българската общност в украинския град.

Временен имунизационен пункт на 13 октомври на ул. "Радецка"
11 октомври 2021
Акцент на месец октомври в Художествена галерия "Христо Цокев"
12 октомври 2021