Габровската постановка „Мечтата на Наташа“ ще бъде представена на фестивала „Младите в театъра“, който ще се проведе от 7 до 12 октомври 2021 г. в Ловеч. Организатор на фестивала е Драматичен театър – Ловеч, на чиято сцена ще се състоят всички представления от програмата на събитието.

„Мечтата на Наташа“ е продукция на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ под режисурата на Ана Батева. Представлението ще се играе на 8 октомври от 19.00 часа на основната сцена. Това е моноспектакъл на младата актриса от габровската трупа Поля Йорданова. За ролята си на Наташа тя е отличена тази година с „Икар“ в категория „дебют“, а през октомври 2020 г. спечели наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово.

Постановката е направена по текста на Ярослава Пулинович в превод на Ана Батева. Определят Пулинович като представител на новото руско драматургично течение. Тази година Батева беше сред номинираните за наградите „Златен кукерикон“, заради режисьорската си работа по „Мечатата на Наташа“. Автор на музиката е Стефан Здравески, който също е част от екипа на габровския театър. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева.

Представлението е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси, свързани с възпитанието на младите хора – как общуваме с тях, разбираме ли ги, обичаме ли ги достатъчно? То въвлича публиката в търсенето на отговори, като не предлага готови решения. Чрез сюжетното разгръщане на преден план излизат темите за семейството, ролята на възрастните и необходимата подкрепа, която младите очакват от тях. Повдига се въпросът какво се случва с децата, застрашени от социално изключване. Основна за сюжетната линия остава темата за любовта.

Младата актриса Поля Йорданова се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея.

Премиерата на „Мечтата на Наташа“ се състоя на 25 юни 2020 г. на сцената на габровския драматичен театър. За първи път у нас пиесата на Ярослава Пулинович се реализира като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Читалище "Априлов - Палаузов 1861" стана на 160 години
6 октомври 2021
Мобилен имунизационен пункт срещу COVID-19 в събота пред входа на Магазин „Технополис Габрово“
6 октомври 2021