На 2 октомври потомците на Пенчо Сватов, Андрей Ковачев и Надежда Димитрова, дариха на Регионалния исторически музей в Габрово възпоменателната позлатена императорска чаша на опълченеца – дар от руския император Николай ІІ по повод 25-годишнината от Освобождението. На събитието присъстваха също майката на Андрей Ковачев, Ирма Ковачева и кмета на община Габрово Таня Христова.

Пенчо Недков Сватов (1851-1947) е роден в Габрово. Обучава се като кожухар в Търново. След потушаването на Априлското въстание емигрира в Румъния, а след това в Сърбия. Доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През април 1877 г. се записва като доброволец в Пета опълченска дружина и участва в боевете при Стара Загора, Шипченския проход, с. Зелено дърво и Шейновския укрепен лагер. Доброволец е във Втори конен полк по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

След Освобождението се занимава с търговия на кожи. Дългогодишен председател на Габровското поборническо-опълченско дружество той е почетен общински съветник (1897) и председател на Учредителното събрание на Ловното дружество в града (1898). Почетен гражданин на Габрово от 1923 г., дарява имот на стойност 100 000 лв за построяване на Дом на Дружеството на запасните офицери в  Габрово.

В Габровски регион има данни за две такива реликви – на Пенчо Сватов, дарена сега, на 2 октомври, и на опълченеца Дянко Лазаров, която се съхранява от наследниците му. От музея уточняват, че такъв подарък през 1902 година са получили само опълченците, удостоени с Георгиевски кръст „За храброст“. Наградният знак към ордена на Свети Геор ги (висше отличие в Руската империя) се присъжда на войници и подофицери за проявена „неустрашима храброст“ в битка с врага.

Пенчо Сватов и Дянко Лазаров получават такива позлатени чаши, защото са оцелели участници в опълченското движение. Историята разказва, че са се преоблекли като турски войници, влезли са в погребите и са ги подпалили. Дарената чаша е в кутийка, с вензела на Николай II и името на Пенчо Сватов, гравирано от външната страна на дъното.

Андрей Ковачев е стар дарител на РИМ – Габрово. По думите на директора Красимира Чолакова, благодарение на него, през 2011 година музеят се справя с посрещането на президента на Бразилия Дилма Русев. Тогава той дарява 4 000 евро, с които е изработен луксозен каталог и родословното дърво на фамилия Русев, с които той има роднински връзки, чрез фамилията Хаджистойчеви.

Андрей Ковачев и братовчедка му Надежда Димитрова са наследници на дядо Стефан Сватов, син на Пенчо Сватов. Стефан Сватов е габровски индустриалец, собственик на кожарската фабрика „Изгрев“, търгувал с Германия и Италия.

Андрей Ковачев благодари на РИМ – Габрово, че ще съхрани фамилната им памет добре и ще се радва да присъства на откриването на новата експозиция в пълния и блясък, когато е готова.

 

 

ОБС Габрово реши Общината да сключи договор за кредит за осигуряване на средства за обновление и модернизация на Дома на културата
1 октомври 2021
Проект "неСметни богатства"
4 октомври 2021