Ето ни отново пред прага на учебната година, потънали в море от цветя и глъчка. Гледаме усмихнатите си пременени деца и се чудим как пораснаха толкова много за едно лято.

Празник е! Неписан, но един от най-големите. Ден, който започва да завърта годината още от мига на първия ни училищен звънец, та чак до края на живота ни - чрез децата и децата на децата ни. И е все така мил и незабравим, уханен, пъстър и тържествен.

Нищо не може да ни вземе това чувство. Радвам се, че успяваме да започнем новата учебна година заедно. Въпреки че никога не съм си представяла, че ще тя ще започне с тези думи. Но е факт. Дните ни се променят и сме изправени пред нови предизвикателства и задачи, за които няма точни и единствени отговори.

Независимо каква ще е годината обаче, едно е ясно. Децата ни са приоритет. Няма важен и по-маловажен клас. Едни сега прекрачват прага на училище, други изграждат умения, трети поставят основите, четвърти се готвят за изпити, пети затвърждават знания, шести градят характер, седми растат и поставят себе си в света наоколо. Родители, учители и взимащи решения в областта на образованието трябва заедно да се погрижим за децата с отговорността към една обща и изключително важна кауза.

 

Скъпи ученици,

Вярвам, че ви предстои една прекрасна учебна година. И независимо колко обикновена или необикновена ще е тя, едно е безспорно. На първо място тя е УЧЕБНА година. Така че  учете. Без оправдания, без отлагане. Помнете, че всичко зависи от вас. Никакъв вирус не може да ви спре да развивате талантите си, не може да ви спре да дадете най-доброто от себе си, да бъдете победители и своя по-добра от вчера версия. Затова дерзайте и вярвайте в себе си. Няма неразрушими стени, непреодолими върхове и ограничения за полета на ума.

Скъпи зрелостници,

Вземете си най-хубавото от тази последна година в училище. Радвайте ѝ се, запомнете я и я изживейте по най-пълноценния възможен начин. Последните класове са сред най-хубавите, защото можеш да се възползваш най-много от това гранично време – когато си достатъчно голям, за да разбираш света около себе си и да взимаш важни решения, и достатъчно млад, за да се уповаваш на детството. Затова бъдете смели и амбициозни, мислете и мечтайте с мащабите на света и действайте със същия размах.

Мили първокласници,

Вече сте големи момичета и момчета и можете да правите сами толкова много неща! А скоро ще се научите и да четете, което е най-важната сила на всички герои, приключенци и откриватели. Бъдете старателни и добри, намерете много приятели, играйте и сътворете една забавна и весела година в света на буквите и числата.

Честит празник на всички и успешна учебна година!

Бъдете здрави, усмихнати и вдъхновени!

 

Таня Христова

Кмет на Габрово  

Издаването на „Под игото“ – на предела на историята и литературата
14 Септември 2021
Скенер от последно поколение диагностицира пациентите в ДКЦ Габрово
15 Септември 2021