Емел Балъкчи-Шакир и Мехмед Шакир от пловдивското село Устина, майстори кошничари, получиха наградата за най-добър демонстратор в размер на 500 лв. на Националното изложение „Вплетени традиции“, което се реализира от музей „Етър“ и Министерство на културата на 4, 5 и 6 септември.

Емел Балъкчи-Шакир и Мехмед Шакир са семейство. Емел признава, че е „откраднала“ занаята от съпруга си, който обаче не само не го крил от нея, но проявил впечатляващо търпение, докато я обучи. Професионалният им живот не е свързан с кошничарството. Двамата се занимават дълги години с преподавателска дейност и писане. Определят занаята си като терапия.

Наградата за най-добре подреден щанд в размер на 300 лв. бе присъдена на Кина Хицова от Севлиево. Тя е притежател на майсторско свидетелство по керамика, но съчетава своите изделия от глина с беленица (царевична шума) и е създател на собствен стил ръчно изработени продукти. Кина Хицова обича работата с естествени материали и признава, че професията й носи радост. От дълго време се е насочила към търновската керамика и вярва, че някой ден ще открие човек, на когото да предаде своите умения и знания.

Поощрителната награда е за Румен Тросков и Николай Йорданов от Тутракан, които по време на Националното изложение „Вплетени традиции“ направиха демонстрации на плетене на рибарски мрежи. Река Дунав, която преминава край техния град, в миналото съвсем естествено предопределя препитанието на голяма част от населението. Мрежи за улов на риба в онази отминала епоха може да изплете всеки рибар. Днес вече отдавна не е така. Румен Тросков и Николай Йорданов съхраняват старите умения и чрез участието си в събитието на музей „Етър“ „Вплетени традиции“ ги популяризират.

В тридневното събитие взеха участие близо 30 майстори от цялата страна, които представиха занаяти, свързани с изработването на плетива от ракита, беленица, дрян, коноп, вълна, кожа или памук.

В журито бяха включени научни специалисти и хора със сериозни практически познания. Председател е доц. д-р Красимира Кръстанова – културен антрополог и преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Членове са Величка Георгиева от Управителния съвет на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и Румяна Денчева – уредник „Бит и поминък“ в музей „Етър“.

На Националното изложение „Вплетени традиции“ се представиха фолклорни състави и духови оркестри – Танцов ансамбъл „Средец“, София; Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“, Габрово; Естрадно-духов оркестър „Севлиево“; Танцов клуб „Играорци“, Габрово; Оркестър „Габрово“; група „Новомахленчетата“ при НЧ „Зора – 1872“, Габрово.

Габрово отбеляза 136 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО
6 Септември 2021
На 8 септември се открива 45-то издание на "Дни на камерната музика"
6 Септември 2021