Габровският драматичен театър ще гостува с две от най-новите си представления в Пловдив на две поредни дати. Първото е „Любовни истории“ на реж. Златомир Молдовански по едноименната комедия на Иво Сиромахов, което ще бъде на 10 септември 2021 г. Второто е „Иванка Курвоазие на три морета“ на режисьора Васил Дуев-Тайг и ще се играе на 11 септември. Представленията започват от 20.30 часа на сцената в Лятно кино „Орфей“.

В комедията „Любовни истории“ участват актьорите от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Освен режисьор, Златомир Молдовански участва и като гост-актьор. В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова - художник и автор на мултимедията, Гергана Николаева - музикален педагог, Гергана Змийчарова – автор на плаката, Росина Пенчева – фотограф.

Шест кратки истории представят националните особености на шест народности. На преден план е изведена темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Чрез похватите на комедията и гротеската изпъкват личностните черти на героите, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Те са различни в любовта, но идентични в нещастието си. Изправени пред непреодолими ситуации на пръв поглед, героите ще потърсят себе си чрез и през погледа на любимия човек в двойката. Няма да си спестят кавгите и раздорите, защото в любов или на война всичко е позволено. Това, което ги разделя е и това, което ги събира. Противоречията им служат като моментна снимка за състоянието на обществото - какво ни вълнува и какво считаме за важно в живота, къде преувеличаваме и какво отричаме, какви са страховете и стремежите ни.

Спектакълът „Любовни истории“ е осъществен в партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чийто ръководител е Златомир Молдовански. Той получава академично актьорско образование в САЩ. Работил е в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган.

Постановката „Иванка Курвоазие на три морета“ е създадена по текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие. Те са сценично адаптирани от режисьора Васил Дуев-Тайг. Участват актьорите от габровския театър Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски.

В музикалното оформление – дело на режисьора, е използвана музика от 90-те години на ХХ век и авторска музика от Ян Руменин. Сценичното пространство и костюмите са създадени по идеи на Васил Дуев-Тайг и Гергана Лазарова-Рънкъл, а за хореографията отговарят Светлана Цвяткова и Магдалена Славчева. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева.

Представлението е остра политическа сатира, в която на преден план изпъкват събития от най-новата ни история, прехода и настъпилите социално-икономически промени през последните 30 години. Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от падането на комунистическия режим до днешната политическа реалност на парламентарната демокрация. В безвремевата разходка, жонглирането с познати лица и събития, зрителите имат възможност да преосмислят ценностната система и дневния ред на обществото. Историческите комплекси и неудобните въпроси са оставени на политиците. Публиката е свободна да търси отговори за стари и нови герои, за живота преди, сега и какъв искаме да бъде утре. Със забавния си, провокативен и пиперлив език Иванка Курвоазие ще ни накара да се замислим дали се оправдаха страховете ни от началото на демократичните промени за смислен и справедлив преход. Изградихме ли граждански рефлекс у себе си да бъдем коректив на управляващите или все още търсим ново гражданско общество? По тези и други въпроси габровската трупа ще ви разходи с машина на времето. Пригответе се за скоростно шофиране по опасните завои на прехода.

 

Снимка: Росина Пенчева

Отбелязваме 136 години от Съединението
2 Септември 2021
Християн Стоянов: "Отговорът е написан на нашия герб "Труд и постоянство"
3 Септември 2021