Повече от 200 любители на народното творчество - колективи и изпълнители от Видин, Стара Загора, Варна, Русе, Трявна, Свищов, Вълчи дол, Разград, Генерал Тошево, Габрово и други ще представят фолклорни песни и танци от различните фолклорни и етнографски области в страната на 4 септември в Боженци, по време на Националния фестивал "Боженци".

Фестивалът е с конкурсен характер. Фестивалната програма ще бъде оценявана от префесионално петчленно жури, в чиито състав ще бъдат: етнолог, хореограф, вокален педагог, специалист по материална култура и народен певец.

Програмата ще започне в 09:30 часа и ще продължи до 14:00 часа. Официалното откриване е планувано за 10:00 часа, а награждаването и галаконцерта, с участието на народния певец Петър Кирилов - в 14:00 часа. 

Национален фестивал „Боженци“ се провежда за първи път с основна цел съхраняване на песенното, танцово и инструментално изкуство. Изданието дава добра възможност за представяне и популяризиране на талантливи изпълнители от различни краища на България. Организатори на Национален фестивал „Боженци“ са МАИР „Боженци“ и Кметско наместничество село Кметовци при община Габрово. Идеята за създаването на такъв вид фестивал е на северняшкия народен певец, председател на сдружение „Цветница“, съдействащо за организирането на фестивала – Петър Кирилов.

 

Невена Минева е новият зам.-кмет с ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“
1 Септември 2021
Заповядайте на националното изложение "Вплетени традиции" в ЕМО "Етър" - 4 - 6 септември
2 Септември 2021