От 25 до 28 август ще се проведе четвъртото издание на ЛЯТНО КИНО В ПАРКА НА ХУМОРА, организирано от Музея на хумора и сатирата. Партньор на филмовата програма е Френският институт в България. Специален гост на откриването на 25 август ще бъде госпожа Ирина Петреску – аташе по културните въпроси в Института. Ценителите на френското кино и френската култура ще се насладят на четири вечери със завладяващи прожекции на френски комедии, всяка от които ще започва в 20:30. По традиция екранът ще е на фасадата на Музея до скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса.

От самото създаване на киното френската комедия стои в основите на „седмото изкуство“. През годините тя остава най-популярното и разпознаваемо жанрово измерение на френското кино. Панорамата с френски комедии в Габрово ще е един своеобразен празник на франкофонията, в годината, в която Френският институт в България отбелязва 30 години от създаването си.

Кои са филмите, които ще гледат габровци и гостите на града:

25 август - "Каприс"

26 август - "Момчетата и Гийом – хайде на масата"

27 август - "Пред погледа на всички"

28 август - "Пердри (Жизнена необходимост)"

Входът отново е свободен, място има за всички, но всеки може да гледа филмите и в любимия си сгъваем стол, ако си го донесе!

Всички филми са със субтитри.

---

25 август, сряда, 20:30

КАПРИС,

2014, 100’, Комедия

Режисьор: Еманюел Муре

В ролите: Виржини Ефира

 

Клеман, учител от началния курс, е на седмото небе: Алисия, известна актриса, която той обожава, му става приятелка. Всичко се обърква, когато среща Каприс, млада обсебваща и експанзивна жена, която хлътва по него. Междувременно, най-добрият му приятел, Тома се сближава с Алисия…

26 август, четвъртък, 20:30

МОМЧЕТАТА И ГИЙОМ – ХАЙДЕ НА МАСАТА,

2012, 85’, Комедия

Режисьор: Гийом Галиен

В ролите: Гийом Галиен, Андре Маркон, Франсоаз Фабиан

 

Първият спомен, който пазя от майка си, е когато бях на четири или пет години. Тя ни канеше за вечеря, братята ми и мен, провиквайки се: „Момчетата и Гийом, хайде на масата!”, а последният път, когато говорих с нея по телефона, преди да прекъсне ми каза: „Целувам те, мила”; да кажем, че между тези две изречения се случиха някои недоразумения.

27 август, петък, 20:30

ПРЕД ПОГЛЕДА НА ВСИЧКИ,

2017, 98’, Комедия

Режисьор: Анес Жауи

В ролите: Анес Жауи, Жан-Пиер Бакри, Леа Дрюкер

 

Кариерата на Кастро, някогашна звезда от малкия екран, е в упадък. Днес, неговият шофьор, Маню, го води на освещаването на жилището на дългогодишната му приятелка, продуцентката Натали, която се е нанесла в красива къща близо до Париж. Елен, сестрата на Натали и бивша съпруга на Кастро също е поканена. Когато били млади, те споделяли еднакви ценности, но славата превърнала Кастро в прагматик (или по-скоро циник), докато Елен останала вярна на убежденията си. Дъщеря им Нина, която пише книга отчасти вдъхновена от живота на родителите си, също присъства. Докато Кастро става безпомощен свидетел на неумолимия спад на рейтинга си, Елен се опитва отчаяно да наложи участието на афганистанска бежанка в предаването си. А през това време, празненството кипи…

28 август, събота, 20:30

ПЕРДРИ (ЖИЗНЕНА НЕОБХОДИМОСТ),

2019, 99’, Комедия,

Режисьор: Ерван льо Дюк

В ролите: Суон Арло, Мод Уайлър, Фани Ардан

 

Животът на Пиер Пердри се преобръща, когато в живота му нахлува загадъчната Жулиета Уеб. Като същинска стихия тя привнася копнеж и безпорядък в душевния му мир и живота на семейството му, като принуждава всеки от тях да заеме полагащата му се роля и да заживее пълноценно.

Ограничение на движението
23 август 2021
Обучения за преброители и контрольори
24 август 2021