Кметът на Габрово Таня Христова и представителят на изпълнителя Йордан Кълвачев подписаха договора за ремонт и реставрация на Регионалния исторически музей, който ще бъде осъвременен в изпълнение на проект „РИМ - Габрово – познание, участие, преживяване“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Дейностите по него ще осигурят наложителни ремонтни работи и обновяване на сградата на музея. Целта е да се подобри температурата в нея и да спрат течовете, за да могат да се ползват целогодишно залата за събития и центъра за работа с деца.

Ремонтите включват интервенции на покрива и мансардния етаж, подмяна на дограмите, реставрация на входни дървени врати, цялостно вътрешно и външно пребоядисване, частично изкърпване на мазилките, външна хидроизолация, мълниезащитна и заземителна инсталация.

Изпълнител на строително-монтажните работи ще бъде Сдружение "Музей Габрово 2021", София.

При подписването на договора, кметът на Габрово призова да не се губи ценно време от най-подходящия за строителство сезон, а от своя страна изпълнителите подчертаха, че при работата на терен няма да допуснат компромис с качеството.

Стойността на ремонтите работи е близо 1 млн. 123 хил. лв.

Предстои, в рамките на друг договор по проекта, да бъдат обновени оборудването на експозиционните площи и техниката за конферентния салон. Чрез проекта в музея ще бъде обособена зала за работа с деца, атракции с холограмни устойства, лаборатория с оборудване за реставрация на антични предмети, а Дечковата къща, която е част от Историческия музей, ще бъде газифицирана и ще предложи достъпна среда за хората с увреждания. 

Първо издание на Gabrovo Night Run
28 юли 2021
Оранжев код за опасно горещо време е в сила габровска област, очаквана максимална температура - 40°
28 юли 2021