С три представления на спектакъла „Любовни истории“ започва лятното турне на габровския драматичен театър през месец юли. Първата изява ще е във Велико Търново на 5 юли от 19.00 часа на сцената на читалище „Надежда - 1869“. Следва представление в лятното кино в Дряново на 7 юли от 20.30 часа. Последното за този месец ще бъде в Казанлък – на 20 юли от 19.00 часа на сцената в Дом на културата „Арсенал“. Предстои гостуване на спектакъла за публиката в Пловдив – на 10 септември в лятно кино „Орфей“.

Режисьор на „Любовни истории“ е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ. Постановката е създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов и за първи път се поставя у нас от екипа на ДТ „Рачо Стоянов“ в партньорство с театър „Розова Долина“ в Чикаго, чийто ръководител е Златомир Молдовански.

Участват младите актьори Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова - художник и автор на мултимедията, Гергана Николаева - музикален педагог, Гергана Змийчарова – автор на плаката, Росина Пенчева – фотограф.

Шест комедийни истории ще представят любовните взаимоотношения между двойки от шест националности. Публиката ще се срещне с великодушието на французите, за които нищо ново не е чуждо. Ще потъне в дълбините на италианските страсти, които не познават граници. Ще се изправи пред абсурдната поетичност на руската душевност. Ще стане свидетел на истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство в американското общество. Ще прецени аргументите на любовта с арменска пресметливост, за да стигне до познатите сцени на българска ревност, в които от нищо винаги става нещо.

„Любовни истории“ е комедия, която на пръв поглед ще ви покаже раздорите, противоречията и неволите на различни двойки с характерните им национални особености и привидно културни различия. Авторът Иво Сиромахов е засилил специфичните черти на всяка народност чрез похватите на комедията и гротеската. Така зрителите ще открият, че това, което се случва на съседа до тях, се разиграва и при тях, че разстоянията между хората са илюзорни и условни. Хората са едни и същи в стремежа си да открият любовта, еднакво страдат, вълнуват се и хитруват, за да бъдат обичани.

Златомир Молдовански завършва бакалавърска степен „Актьорско майсторство“ в театралната академия в Синсинати, Охайо и магистратура „Актьорско майсторство“ и „Драматургия“ в Консерватория „Асоло“ във Флорида. Работи като актьор в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чиято цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Дейността на театъра му се финансира с подкрепата на културния център „Магура“, създаден от българската общност в Чикаго.

Той режисира авторския си моноспектакъл „Допустимо ли е?“ по разкази на Чудомир и пиесата „Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов. Една от водещите постановки на чикагския театър „Розова долина“ е „Неделя вечер“ на Захари Карабашлиев. Спектакълът е толкова успешен, че три пъти по ред е включен в чикагската класация „Топ 10 събития да видиш в Чикаго този уикенд“ на списание „Timeout”. Приет е изключително позитивно от публиката и медиите.

 

Четири програми на Общинския съвет по наркотични вещества са одобрени за реализиране
2 юли 2021
Регионална библиотека "Априлов-Палаузов" организира работни ателиета по проект „От хартията до книгата... и след това”
2 юли 2021