В 68-мата Международна колоездачна обиколка на България ще вземат участие 25 отбора от 14 държави - България, Полша, Гърция, Украйна, Унгария, Дания, Германия, САЩ, Италия, Словакия, Чехия, Австрия, Франция, Румъния. Те ще бъдат два пъти в Габрово - веднъж като етап от състезанието и веднъж на неговия финал на 5 юли. За интереса към колоездачната обиколка говори и фактът, че Българската федерация по колоездене трябваше да избере от над 90 заявки от отбори, желаещи да участват в състезанието. 

Обиколката ще стартира на 30 юни в София и ще финишира на 5 юли в Габрово. Очаква се първите колоездачи да са на финала на пл. "Възраждане" около 16.30 часа на 5 юли. По време на етапното преминаване на 3 юли, те ще минат през центъра на града около 13.30 часа. Ще бъдат изминати около 800 състезателни километра, които са разпределени в пролог и 5 етапа с общ старт. Традиционната надпревара от категория 2.2 е с общ награден фонд малко над 15 хиляди евро.

Италианецът Джовани Висконти е едно от важните имена в състезанието. Известният колоездач, който е и етапен победител на Джирото - обиколката на Италия, през 2013 година, е заявил участие и е сред фаворитите, които пристигат у нас. Най-известният отбор, който ще се включи, е "Бардиани" от Италия, който участва неизменно в последните топ обиколки. В тура ще се състезават още шест български клубни отбора, ще кара и един от най-добрите родни колоездачи Евгени Балев.

За първи път в историята на обиколката всички етапи ще могат да бъдат гледани на живо ТУК 

Как се развиват последните километри от обиколката преди финала в Габрово, ще можем да наблюдаваме пряко и на видеостена на площад "Възраждане".

Финалът на професионалистите ще бъде предшестван от колоездачно съзтезание за деца. Трасето ще е около Община Габрово, ще има и награди за най-бързите. 
 

 

 


 

УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ се завръща
25 юни 2021
Втората ВЕЦ за промишлени цели и градска електрификация в България е открита преди 115 години
25 юни 2021