Ако не сте омъжена, но го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки в музей „Етър“. Точно на Еньовден – 24 юни, може да занесете в музея свита китка с цветя, на която към канап е прикачено листче с името Ви. Дори да нямате китка, може да я свиете на място – екипът се е погрижил да има достатъчно билки и цветя за посетителите. Точно в 15:00 часа започва „напяването на момини китки“. По време на този ритуал едно момиче изрича името от привързаното към канапа листче, а друго прави наричанията, от които става ясно богат или беден ще е женихът, хубав ли ще е, мъж на място или мамино синче, отдалече ли ще дойде да вземе девойката или къщата му ще е в съседния двор, тя ли ще му пристане или ще бъде открадната. Ритуалът „Напяване на момина китка“ ще бъде представен в музей „Етър“ от 15:00 часа на 24 юни. Още рано сутринта на главната порта ще бъде поставен еньовденския венец, през който да се проврат посетителите, за да бъдат здрави.

Силата на билките през този период от годината е най-голяма, а празникът не е само един ден. Затова в музей „Етър“ събитието е наречено „Еньовденски празници“. От 24 до 27 юни посетителите могат да участват в различни преживявания. На 25 юни е работилницата за цветя от гайтан и беленица. Гайтанът – вълнена нишка, която служи за украса и заздравяване на дрехите, се боядисва с растителни багрила, които дават много наситен и траен цвят. Беленицата – шума от царевица, е растение, от което могат да се направят предмети за бита – от постелки до панери. Колкото до боядисването с естествени багрила, туристите сами могат да участват или наблюдават как става това на 26 и 27 юни – събота и неделя. През тези два дни има и базара на билкови и пчелни продукти, където се предлагат разнообразна и качествена натурална козметика, билки и билкови тинктури, базови и етерични масла, флорални води, ароматен мед и здравословни пчелни продукти, био орехово масло, ябълков оцет, натурални сапуни, продукти с алое вера и арония.

Посетителите могат да участват в образователната игра „По Еньовден с Радумко“, която дава възможност по лесен и забавен начин да се научат полезни неща, свързани с етнографията и обектите  в музей „Етър“.

Защо „Етър“ е подходящото място за отбелязване на Еньовден? Защото това е празник на слънцето, билките и водата. Според традиционните представи на този ден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Но преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва в реките и езерата и прави водата лековита. После се отърсва и покрива земята със здравословна роса. На Еньовден хората се провират през венец, свиват се китки, извършват различни ритуални действия. В музей „Етър“, където на 24 юни първото нещо, което посетителите могат да направят е да минат през венец, има всичко, свързано с Еньовден – слънце, тъй като е на открито; билки, заради планинските поляни, разположени в района на Габрово; вода, с която работят водениците, гайтанджийската одая, струговете за гаванки, валявиците.

МЛАДЕЖКИ УИКЕНД 25 и 26 ЮНИ
23 юни 2021
Националният музей на образованието с урок и изложба в Етрополе
23 юни 2021