София Филм Фест и Община ГАБРОВО вярват в добрата традиция – и продължават партньорството си в името на публиката и киното вече 12 години. Пандемичната среда и обстоятелствата не попречиха на екипа ни да предложи най-новите и важни филми и през 2020, и през настоящата 2021 година – селекцията на „София Филм Фест в Габрово“ отново е специална и включва два емблематични български филма.

Ръководството на Община ГАБРОВО е верен партньор в просветителската мисия на София Филм Фест, като 12-ото издание на събитието се реализира и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Зала „Възраждане" отново ще бъде наш домакин в рамките на три дни в края на месец ЮНИ.

ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19,60 лева!
*
Стартираме в четвъртък - на 24 юни в 18:00 часа. Пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“ се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ.

Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Очаквайте специални гости – представители на екипа, реализирал дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков, ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор с публиката след края на прожекцията!
*
Продължаваме в 20:30 часа с новия филм на Агнешка Холанд „ШАРЛАТАН“, който беше включен в шортлиста за международен Оскар 2021. Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години,  проследява съдбата на един човек, надарен с необикновени възможности.
*
През втория фестивален ден 25 юни (петък) Ви очакваме в 18:00 часа отново в зала „Възраждане“, за да гледаме „ТУВЕ“ на Зайда Бергрот. Този филм разказва част от историята на художничката Туве Янсон, създателка на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ СФФ е приготвил специални изненади за всички почитатели на мумините!
*
Прожекциите продължават в 20:15 часа с една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година.
*
В третия фестивален ден 26 юни (събота) Ви очаква традиционен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ е дублиран на български език и е подходящ не само за деца,  а и за всички майки, татковци, баби и дядовци.
*
Вторият филм от програмата за деня стартира в 18:00 часа и е един от най-успешните български филми в последните години - „СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.

Очаквайте специални гости – авторите на филма Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията!
*
Завършваме съботния филмов ден и програмата на 12-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:30 часа на „МАРТИН ИДЪН“, първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната класика на Джек Лондон. Световната премиера на „Мартин Идън“ е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. 

 

Денят днес - с валежи до 30-35 mm
18 юни 2021
Обновяването на уличното осветление в Габрово ще продължи повече от година, седем габровски квартала вече са с ново осветление
18 юни 2021