Смята се, че Каменският мост е построен още през 1776 г. (според братя Гъбенски). Годината е била отбелязана върху каменна плоча, която по времето на Руско-турската освободителна война (1877) е съборена от обозна кола и пада в реката с част от перваза на моста. При построяването му, този район все още не е заселен, но по това време се променя маршрута на пътищата към Балкана през прохода Шипка. Започва използването на трасето по долината на р. Паничарка през Червен бряг (дн. квартал Радецки). Според друга версия мостът е построен през 1788 г. (по данни на д-р Петър Цончев и Петър Константинов), но това е трудно да се установи.

След Освобождението мостът е прекръстен на "Шипка", но става по-популярен сред габровци като Шиваров мост, на името на опълченеца Димитър Шиваров. Неговата къща се намира близо до моста. Към нея има заведение – салон с пивница за банкети, представления, събрания и др. Фамилията Шиваров идва от "шавар", блатно или крайречно растение.

По-късно край къщата е прокарана ул. „Неофит Рилски“. Между къщата и моста е обособена малка градина с маса и пейка. Там през лятото се отбиват акционерите на фабрика "Ив. Калпазанов" АД – Добри Калпазанов (син), Васил Карагьозов, д-р Петър Цончев (зетьове) и др. На връщане от Бичкинята те сядат в градината на изстудена бира с чирози и фъстъци за мезе. Акционерите идват винаги по едно и също време, а Добри Калпазанов е известен с пословичната си точност – по него хората си сверяват часовниците. Заведението е от сравнително висока категория и се посещава предимно от по-отбрана публика.

След 1955 г. там се помещава клубът на гърците комунисти, емигранти от гражданската война в Гърция (1946-1949), които живеят в Габрово. Днес сградите на къщата и салона не съществуват.

През 60-те години на ХХ в. старият Шиваров мост е силно амортизиран и не може да поеме увеличения трафик. През 1967 г. е построен нов мост. Тъй като той води към стадион "Христо Ботев" архитектурно е оформен като мост на спортовете чрез скулптури на спортисти. Автори на проекта са проф. Илия Илиев, Димитър Димитров и Борис Гондов.

Днес, в реката могат да се видят само част от основите на стария Шиваров мост.

 

Автор на материала: Иван Постомпиров – главен уредник в Регионален исторически музей - Габрово

 

В Габрово гостува Държавен куклен театър – Търговище с постановката „ФАБРИКА ЗА ЕДНОРОЗИ“
17 юни 2021
Резултати „Моето зелено Габрово“ - конкурс за есе и рисунка, посветени на наградата „Европейски зелен лист"
17 юни 2021