Габровският драматичен театър ще представи най-новия си спектакъл „Любовни истории“ за първи път на софийска сцена. Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни 2021 г., от 21.00 часа в парк-театър „Борисова градина“.

Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ, играл е на сцените на театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group). „Любовни истории“ е замислено първо да се реализира като представление за американската публика. Епидимичната обстановка в света от миналата година променя тези планове. Така на преден план излиза възможността проектът да се осъществи в партньорство с ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово. Премиерата на постановка се състоя на 28 февруари тази година на габровска сцена.

Участват младите актьори Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Освен режисьор, Златомир Молдовански участва и като гост-актьор. В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова - художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката, Росина Пенчева – фотограф.

Специално участие има и оперната певица Гергана Николаева като музикален педагог. Под нейното ръководство актьорите Поля Йорданова и Анатолий Ставрев изненадват публиката с вокални заложби.

Акцент в спектакъла е темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Драматургичната тъкан използва похватите на сатирата и гротеската, за да обрисува личностните черти на героите, липсата на разбирателство между двойките, които са различни в любовта и идентични в нещастието си. Хиперболизирани на преден план изпъкват националните особености на шест народности, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Комичните ситуации между тях, произведените от нищо нещо скандали, ни помагат да опознаем самите себе си и хората до нас. Както често сатирата ни показва – смеем се над другите, защото разпознаваме себе си – волно или неволно. Случващото се на сцената е част от самия живот – пъстро, комично, остроумно и забавно.

Преди софийската премиера ще има две представления на „Любовни истории“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово на 10 и 11 юни от 19.00 часа.

Следва турне на „Любовни истории“ из страната: 5 юли – Велико Търново, Летен театър; 6 юли – Плевен, Летен театър „Кайлъка“; 7 юли – Дряново, Лятно кино; 15 юли – Русе, Летен театър и 20 юли – Казанлък, Дом на културата „Арсенал“.

 

* Снимка: Росина Пенчева

Център ЕВРОПА ДИРЕКТНО за периода 2021-2025 г. беше открит днес в Габрово
9 юни 2021
Приключи записването на първокласници след първо класиране
11 юни 2021