Светослав Матеев е един от онези габровци, за които светът се движи така, както го настроиш. В него няма нищо невъзможно. И не само – всичко е на едно желание разстояние.

Младият предприемач е завършил „Финансов мениджмънт“ в Университета за национално и световно стопанство и „Информатика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Професионалната му кариера е свързана с компаниите „Сенстейт Технолоджис“ АД, „Пастили“ ООД, „Матеев“ АД, „СТС Софт“ АД и други.

Думата „застой“ му е непозната, а думата „провал“ никога не го е плашила. Започвал е какви ли не проекти. Хотдог машина в центъра на Габрово – глоба и фалит след три дни. Социална мрежа много преди фейсбук – успешна, но за кратко. Внос на дентални продукти – категоричен провал. Пчелни продукти – абсолютен успех, стигнал чак до други континенти.

„До ден днешен във всеки един момент аз имам записан курс в някой световен университет. За мен лично това никога не е било пречка – да живея тук и да развивам своите проекти, да осъществявам сделки дори в много далечни страни в другия край на света – казва Светослав. – Може би един или два от десет проекта стават успешни. Интересува ме какво се случва на световната сцена и особено в Европа. Имам намерение да се включа с решение, което ще се опитаме да развием в Габрово.“

Решението е просто за един от сложните проблеми на Европа – качеството на въздуха, водата и вечния трафик. Проблеми, които ще се решават и с пари по кохезионните програми. Светослав предлага малки, удобни, преносими станции, които да бъдат сложени в различни точки на града.

„В момента измерването на качеството на въздуха се извършва по много остаряла методика. Общините нямат възможност в реално време да измерят къде има замърсявания и да ги локализират, за да изпратят екипи на място, които да отстранят проблема. Така е и за водите. Измерванията стават ръчно в лаборатории, а данните много закъсняват.“, счита Матеев.

Реализацията на идеята му би направила Габрово първия умен град в България. Би се подобрило градското планиране, качеството на живота и на околната среда. За да може още по-точно и прецизно да настройва станциите, екипът на Светослав ще се възползва от услугите на Технопарка в Габрово.

„Оборудването в Техническия университет е доста скъпо. Малките фирми не могат да си го позволят. Така Габрово се превръща в център на технологиите – 18 лаборатории за милиони с най-новите машини, за да бъдем в крак с времето. Ето защо смятам, че сме една крачка по-близо Габрово да стане умен град.“, споделя Светослав.

Цялата история на младия габровски предприемач можете да гледате на запис в рубриката „Европейци“, която беше излъчена в събота – 29 май 2021 г., по БНТ1: https://europeans.bntnews.bg/mlad-predpriemach-s-viziya-da-prevarne-gabrovo-v-parviya-umen-grad-v-balgariya-475news.html

Подаръци за 1 юни от Регионален исторически музей – Габрово
31 май 2021
Концерт на ДФА "Габровче" на 1 юни
31 май 2021