Габровският драматичен театър се включи в инициативата „Училищни чудеса“ на Фондация „Ук”. Актрисата Поля Йорданова и директорът на театъра Петко Койчев разиграха етюди като част от еднодневно обучение по презентационни умения. То беше насочено към ученици от 10 до 12 клас от общините Ябланица и Луковит, които са участници в  програмата „Старт в кариерата“. Образователното събитие се проведе на 29 май 2021 г. в ДТ „Рачо Стоянов“.

Програмата на обучението включваше подготовка за интервю за работа, изграждане на умения за публично представяне, изготвяне на автобиография и кариерно ориентиране. Габровските актьори представиха различни ролеви модели и очаквани реакции при провеждане на успешно и неуспешно интервю за работа. В етюдите си те онагледиха колко е важно младите хора да имат добри комуникационни и презентационни умения, за да постигнат положителни резултати при наемане от работодател. Участието на ДТ „Рачо Стоянов“ е изцяло безвъзмездно за организаторите както за доброволческия труд на актьорите, така и за предоставеното помещение, където се проведе събитието.

Програмата „Старт в кариерата“ на инициативата „Училищни чудеса“ работи с ученици с нисък социално-икономически статус от малки населени места в страната. Целта е да се окаже подкрепа на младите хора за развитието на техните таланти и личностна реализация, да се предотврати ранното им изпадане от образователната система, последващата социална изолация и бедност.

По време на програмата учениците получават менторска подкрепа за създаването на позитивни ролеви модели сред тях и обкръжението им от възрастни. Организират се уроци с учители по предмети, които ще им помогнат да осъществят личните си цели. Провеждат се срещи с вдъхновяващи личности, кариерни форуми и обучения за придобиване на различни умения. „Старт в кариерата“ се фокусира върху ученици, които нямат достъп до качествени, извънучилищни образователни събития и обучения.

За последните три години инициативата „Училищни чудеса“ вдъхновява 62 ученици да се превърнат в лидери. Представители на инициативата стават ментори на 20 местни проекта, работят с общности от 13 различни населени места и достигат до над 500 хора от и извън общността.

Участници в „Училищни чудеса“ са ученици между 12 и 18 години, родители, външни и местни ментори, служители в училища и местната администрация, както и други ключови фигури.

 

Малки и големи ще се забавляват на 1 юни пред Спортната зала
29 май 2021
Подаръци за 1 юни от Регионален исторически музей – Габрово
31 май 2021