На 21 май  2021 година в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ бе проведена кратка, но вълнуваща церемония. Директорът на библиотеката Савина Цонева връчи наградите на младежите, отличили се със своето представяне в литературния конкурс за есе „Няма по-верен приятел от книгата (Ърнест Хемингуей)“, който библиотеката обяви по повод 160-годишнината от своето създаване.

Имената на наградените станаха известни на 11 май 2021 година – професионалния празник на българските библиотекари, а наградите бяха връчени в навечерието на празника на книжовността и духовността – 24 май.

Участниците в литературния конкурс бяха разпределени в две възрастови категории – от 10 до 14 навършени години и от 15 до 19 години. Бяха връчени първа, втора, трета награда в двете категории, и поощрителни награди.Седмина ученици от град Габрово получиха своите отличия, но трябва да подчертаем, че почти всички изпратени есета бяха много хубави, оригинални и добре написани, изразяваха собствено мнение и най-ценното за нас, библиотечните работници – обич към книгата и словото и принадлежност към славното „войнство“ на четящите хора.

Кои са носителите на награди :

В първа възрастова група - от 10 до 14 години (5 – 8 клас) това са:

I-ва награда– Пламена Христова Коларова - Национална Априловска гимназия – VIII „а“ ;

II-ра награда– Даяна Адриан Аврамова - ОУ „Иван Вазов – VII клас;

III-та награда – Андреана Манолова Манолова – Национална Априловска гимназия – VIII „б“ клас.

 

Във втора възрастова група - от 15 до 19 години (8 – 12 клас):

I–ва награда – Павлина Асенова Бояджиева – ПМГ ,,Акад. Иван Гюзелев“ – XI клас;

II-ра награда – Мая Росенова Минчева – Национална Априловска гимназия – VIII „д“ клас;

III-та награда– Тонислав Георгиев Глушков – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – IX клас.

 

Поощрителна награда бе присъдена на:  Мартин Валентинов Иванов – Национална Априловска гимназия – VIII клас.

Екипът и ръководството на библиотеката поздравяват младежите, взели участие в конкурса, желаят им здраве и успех по пътя на образованието, самообразованието и творчеството!