Ден преди най-грандиозното събитие в Столицата на хумора - Карнавалът – габровци ще подгреят с нестандартна музейна нощ. В петък вечер, 21 май, музеите в града ще останат отворени до полунощ, че и след това. Ще предложат нестандартни забавления и въобще не по габровски, ще са с вход свободен.

Празник на щирника са организирали от Дечковата къща. Той ще започне в 17.00 часа и участниците ще се състезават в три категории – най-добро габровско ястие, най-вкусен щирник и най-вкусен десерт. Посетителите могат да опитат от всичко и ви съветваме да сте от първите, защото въпреки огромните количества зелени манджи, не е изключено да останете без почерпка. Защото, както се разказва в една история, събрали се хора от различни градове – бургазлията донесъл риба, троянецът – сливова, горнооряховецът – луканка, а габровецът… довел брат си.

Картините ще оживеят в Художествена галерия „Христо Цокев“ http://gallerygabrovo.com/, ако желаете да нахраните и душата. Актьорите от кукления и драматичния театър ще представят картини от колекцията на галерията от 18.30 до 19.30 ч.: Светлин Русев – „На кея“, Найден Петков – Дамски портрет, Цветана Щилянова - „Доверяване“, копие на ренесансова творба от Лувъра, и Пенчо Георгиев – „Клоун“. Ще има и детско ателие. 

Удоволствие за небцето и слуха следва в Интерактивен музей на индустрията https://imi.gabrovo.bg. Джаз, джус и още нещо е закачливото име на събитието им. Поканили са караваната на „Travel Cocktails“, където ви очаква Павел Памукчиев, класирал се в Топ 20 на барманите по света, ще има музика на живо и 3D мапинг. На последния етаж на музея има истински тренажор за пилоти от Формула 1 /произвежда ги габровска фирма/ и от ИМИ обещават, че ще разрешат да карате под въздействието на един коктейл.  

Пижамено парти е естественият завършек на вечерта с най-естественото място за това – Домът на хумора и сатирата https://www.humorhouse.bg Дрескодът е пижама и пантофи и домакините са непоклебими, че фейс контролът няма да пуска никой, облечен различно от това. Осигурено е място за преобличане и ще има допълнително екшън за тези, които си носят възглавници. DJ-ят е Sam de Groove.

!!! Специално съобщение за всички родители и деца, пострадали от онлайн обучението: в Национален музей на Образованието https://www.nmogabrovo.com/ ще ви посрещнат с уроци по взаимоучителната метода, така че препоръчваме да наминете и там. А ако имате проблеми с дисциплината на момчетата, баба Колювица Поп Йосифова с нейните възпитателни методи от 1840 г. ще е на разположение за съвет и демонстрация.

21 май, Габрово, начало 17 часа.

Край? Ще видим…

Таня Христова отличи малките художници в общинския етап на конкурса „С очите си видях бедата“
21 май 2021
ПРОГРАМА Карнавал ГАБРОВО
21 май 2021