Днес, 18 май, на виртуална церемония състояла се в Интерактивния музей на индустрията, кметът на Габрово, Таня Христова, подписа Споразумение за сътрудничество с грузинския си колега Йосеф Хахалеишвили, кмет на град Кутаиси. Двете страни се договориха да работят за промотиране на историята, културата и изкуството, споделяне на опит в областите на образованието, младежта, бизнеса, здравеопазването и устойчивото градско развитие.

На събитието присъства посланика на Грузия в София, Нейно Превъзходителство г-жа Тамара Лилуашвили, в компанията на младите посланици на Грузия за един ден – учениците Филип Терзийски и Юлияна Герчева.

Кутаиси е град в Грузия, административен център на регион Имерети, разположен на река Риони. Официално е признат за град през 1811 г., но по-рано (730, 980-1072 години) се споменава сред най-важните градове на Грузия. С население от 186 хиляди (2002) Кутаиси е вторият индустриален и културен град в страната с много предприятия за тежка, лека и хранителна промишленост, културни институции, университет, театри, галерии.

Документалната му история започва от III г. сл. Н. Е., но старите автори са го смятали за столица на древното царство Колхида, съществувало от 13 до 1 век преди Христа. Колхида е била проспериращо и влиятелно кралство, но днес е по - известна със своята роля в гръцката легенда за Язон и аргонавтите. Според историята, Язон получил заповед от чичо си да върне Златното руно от земята на Колхида.

През VIII- XIX век Кутаиси е бил център на Западно Джорджийското царство, а през 1810 - 1917 г. става част от Руската империя. През средновековието градът се свързва с името на грузинския цар Давид Агмашенебели, а в по – ново време с произведенията на Акаки Церетели, Закария Палияшвили и Коте Марджанишвили. Основните забележителности на Кутаиси и околностите са - руините на катедралата Баграти, манастира Гелати, замъка Гегути, пещерата и природния резерват Сатапля, спа курорта Цкалтубо.

Фотографска изложба, представяща забележителностите на Кутаиси, е разположена на оградата на Интерактивния музей на индустрията и може да бъде разгледана в рамките на месец.

Снимки от церемонията може да разгледате тук. 

Кутаиси видео

 

Празник на щирника пред Дечковата къща
18 май 2021
Музей "Етър" отличи дарителите си за 2020 година
18 май 2021