От 14-ти май до 6-ти септември Музеят на хумора и сатирата представя изложба на родения в Габрово художник Йордан Панков, по-известен като J. Pank. Творбите в „J . P A N K / IMAGE SHOW“ са от различни периоди – както нови, така и картини от сериите „Fly-by“, „Lost“ и „Yesterday and Today“ („Прелитане“, „Изгубено“ и „Вчера и днес“), и обичайно за автора интерпретират шедьоври от историята на изкуството с езика на поп културата.

J. Pank се фокусира преди всичко върху платна, които са изчезнали. Признава, че не по-малко от разпознаваемите образи го впечатлява пазарната им стойност, а мултиплицирането и преднамерената повторяемост, на които стъпва почерка му, затвърждават усещането, че всичко днес е визия.

С Музея на хумора го свързва не само емоционалната нишка на детството, но и характерния му ироничен почерк. Чувството за хумор е част от визуалната свежест на образите му, както и от грижливо подхранваната от художника автомитология. “Някои биха приели почерка ми за лек стил срещу тежката артилерия на класическото изкуство, но това е търсено, така сближавам отдалечени във времето и трудно съвместими явления. Харесва ми да смесвам концептуалния подход с дързостта на поп арта – това дава лекота на възприемането, която лесно извежда изкуството от рамките на галерията и го доближава до реалния живот, модата и дизайна”, споделя авторът.

“Трябва да бъдем щастливи, въпреки света, в който има толкова страдание”, настоява J. Pank. “Изкуството преди всичко трябва да е човешко, да е комично, когато е нужно и брутално, когато се налага.”

Откриването на изложбата ще се състои на 14 май (петък) от 18:30 ч.

J.PANK е псевдоним на родения през 1966 година в Габрово художник Йордан Панков. Завършил е Националната художествена академия. Живее в София и работи със сюжети от изчезнали или откраднати шедьоври на световното изкуство. Негови самостоятелни изложби са представени в галерия Райко Алексиев и Националната галерия, в галериите Аросита, София-Прес и Сердика. Участва в пет издания на Габровското биенале, както и в три издания на Триенале на графиката във Варна.

 

 

Обявена е обществена поръчка с предмет: ВОДОСНАБДЯВАНЕ на ГРУПА СЕЛА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГАБРОВО
11 май 2021
"Старата къща от Габрово" на Борис Попов е акцент на месец май в ХГ "Христо Цокев"
11 май 2021