На 85-годишна възраст почина голямата българска художничка Дора Бонева. Със своите портрети, пейзажи и живописни композиции през последните шест десетилетия тя се утвърди като един от най-ярките художници на своето поколение. 

В своя съболезнователен адрес до близките на Дора Бонева, кметът на Габрово Таня Христова написа: "Като майка, съпруга и приятел тя ще остави топъл спомен в сърцата на много хора, а като творец - ще продължи да живее в галерии, колекции и други различни свидетелства за времето на своя живот.

С добро чувство си спомняме последната среща с нея, която успяхме да осъществим в Габрово по време на изложбата „СъученициТЕ“. Днес много хора в нашия град скърбят заедно с вас. Малка утеха за тези, които оставаме, нека бъде възможността да се срещаме с яркия ѝ талант отново и отново!

Светла памет и лек път към небесното царство, Дора! Поклон."

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово, през 1959 г. завършва специалност живопис във ВИИИ "Николай Павлович" в класа на проф. Дечко Узунов. Твори в областта на пейзажа, композицията, натюрморта и портрета, рисувала е портрети на Дечко Узунов, Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко. 

Лауреат е на множество награди, сред които I награда на изложбата "Животът на софийската младеж" (1965), II награда на конкурса "Наградата на София" (1967, 1968), II награда за живопис на СБХ (1970), награда на Културен институт Солензара в Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. Бонева е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище в Париж.

Нейни картини са притежание на СГХГ, Националния музей на българското изобразително изкуство, галериите в Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, и частни сбирки в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ. Присъстват и в сградата на ЮНЕСКО в Париж.

Дора Бонева е дъщеря на цигуларя Иван Бонев, близък приятел на Петко Стайнов. Омъжена е за писателя Любомир Левчев до смъртта му на 25 септември 2019 г. Техни деца са поетът Владимир Левчев и художничката Марта Левчева.

Директорът на Чешкия културен център в София се срещна с кмета на Габрово
23 април 2021
Обществена поръчка за ремонт на публична инфраструктура
23 април 2021