Първото представление за тази година на „Иванка Курвоазие на три морета“ на габровска сцена ще се състои в петък, 23 април 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Досега спектакълът на режисьора Васил Дуев-Тайг е игран пред местната публика на премиерните си дати 11 и 17 декември миналата година. Създаден е по текстовете на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие, като сценичната им адаптация е дело на режисьора.

Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалното оформление е направено от режисьора, който използва музика от 90-те години на ХХ век и авторска музика от Ян Руменин. Сценичното пространство и костюмите са създадени по идеи на Васил Дуев-Тайг и Гергана Лазарова-Рънкъл, а за хореографията отговарят Светлана Цвяткова и Магдалена Славчева. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева.

С „Иванка Курвоазие на три морета“ Дуев връща темата за събития от най-новата ни история, прехода и настъпилите социално-икономически промени на полето на анализа. Острата политическа сатира на драматургичния текст му позволява да експериментира и изследва връзката между театъра и сетивността на зрителите към посланията на това изкуство. За него Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от началото на промените у нас до днешната политическа реалност.

На зрителите се предлага възможност за преосмисляне на ценностната ни система и дневния ред на обществото чрез безвремевата разходка на Иванка Курвоазие през последните трийсет години. Историческите комплекси и неудобните въпроси са оставени на политиците. Спектакълът ще ви отведе до пантеона на прехода, където подмяната между истинско и фалшиво, стойностно и посредствено, значимо и безсмислено стана мълчаливо и прикрито. Публиката е свободна да търси отговори за стари и нови герои, за живота преди, сега и какъв искаме да бъде утре.

Четирите образа на Иванка, пресъздадени от актрисите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева и Тони Христова водят зрителя през различните пластове на сюжетната линия. Всяка от тях е проявление на състоянието на героинята в етапи от нейния живот, но и служи като моментна снимка на обществото и неговите нагласи. Образът на Найден Банчевски е метафорично преплитане между фикция и реалност, между нещата каквито са и каквито можеха да бъдат.

Актьорско майсторство, провокативен режисьорски прочит, проницателна сатира и възможност за нов поглед на отминали исторически събития. Всичко това ще намерите в габровския спектакъл „Иванка Курвоазие на три морета“.

През март тази година представлението гостува на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ в София.

 

Напредък на строителните дейности на обекти в града
22 април 2021
Родители, учители и деца от ДГ "Радост" отбелязаха Деня на Земята
23 април 2021