Над 100 представители на бизнеса от Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево се включиха в онлайн информационни срещи за възможностите за финансиране в периода 2021-2027 година. В седмицата 12 – 16 април 2021 г. екипът на Областен информационен център - Габрово информира представителите на икономическия сектор за приоритетните области в проектите на програмите за новия период, както и очакваните мерки за финансиране.

По време на срещите бяха представени основните цели по политиката за сближаване с ЕС през периода 2021-2027 г. за по-зелена, свързана, справедлива и иновативна България. Тези цели ще се постигнат и чрез проекти на бизнеса по Програма за конкурентоспособност и иновации в изпълнение на новите й приоритети „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. По програма „Околна среда“ в приоритет „Води“ за подкрепа ще бъдат допустими и индустриални зони в случаите, в които е необходимо изграждането на ВиК инфраструктура, а по приоритет „Отпадъци“ бизнесът ще може да реализира проекти за рециклиране и повторно използване на материали. Програма „Образование“ ще финансира въвеждането на дуалното образование във висшите училища, както и стартиращи предприятия на студенти и докторанти. И през този програмен период програма „Развитие на човешките ресурси“ ще подпомогне бизнеса в осигуряването на здравословна и добре приспособена работна среда, адаптиране на работниците, предприятията и предприемачите към промените. Подкрепа за подготовка, квалификация и преквалификация на работната сила ще получат икономически сектори, в които се очаква недостиг на кадри, вкл. в социалната сфера.

Управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева уточни пред присъстващите, че програмите все още не са приети, но е важно бизнесът да е запознат с техните възможности, за да може навреме да прецени към какви проекти да насочи своите усилия през програмния период 2021 – 2027 година. Тя представи и кратка статистика за проектите, реализирани от бизнеса, във всяка една от общините на областта за предходния програмен период и пожела още по-голяма активност през настоящия.

В онлайн срещата за община Трявна участие взе и Десислава Заевска – изпълнителен директор на МИГ „Трявна – Дряново в сърцето на Балкана“. Тя представи обобщена информация за активността на малкия бизнес от Дряново и Трявна по процедурите за финансиране към МИГ-а, както и разпределението на допълнителния ресурс за преходния период 2021-2022 г., който ще бъде насочен в инвестиции на публична туристическа инфраструктура, реконструкции и ремонти на улици.

По време на срещите участниците отправиха запитвания по новоприетия през м. март тази година Закон за индустриалните зони и обхвата на финансираните за създаването им дейности,  изразиха желание от процедури за безвъзмездна финансова помощ, които да подкрепят повишаване квалификацията на работниците, продължаване на мерките за енергийна ефективност на производствените процеси, разработване на иновации и подпомагане на стартиращите предприятия.

В петък - дезинфекция на резервоарите на селата Карали и Драгомани
15 април 2021
Почина почетният гражданин на Габрово Спас Карафезов
18 април 2021