РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ“ - ГАБРОВО

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО 2021

 „Четенето ще спаси света, защото...

е последното убежище от същия този свят!”

Димитър Стоянович

От 2 до 23 април 2021 година, за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от корона вирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово заедно с четящите хора от региона по традиция ще отбележи отново националния Маратон на четенето. Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно - информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и  света.

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване. Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право. Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

В дните от 2 до 23 април каним всички приятели и съмишленици могат да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!

Екипът на РБ „Априлов - Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

От 1 до 29 април 2021 г. библиотеката обявява регионален ученически конкурс за есе, посветен на 160-годишнината и (26 октомври 1861 г.), под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“ (Ърнест Хемингуей) – konkurs_160@abv.bg.

Обучение на безработни лица по програма "Красива България"
2 април 2021
Отпускат 930 хил. лева на Габрово за патронажна грижа
5 април 2021