Постановката „Мечтата на Наташа“ на габровския драматичен театър е номинирана за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2021“. Номинацията е в категорията „млада надежда“ за режисьорката на спектакъла Ана Батева.

Инициатор на наградите е Сатиричен театър „Алеко Константинов“, който за пети път ще отличи творци и актьори, допринесли за развитието на комедията и сатирата на театрална сцена през изминалата година. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 7 април 2021 на сцената на Сатиричния театър в София. По регламент трупата на Сатирата не подлежи на номинации и награди. Освен категорията „млада надежда“, номинации за представления  има в още четири категории: „женска роля“, „мъжка роля“, „режисура“ и „спектакъл“. Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев ще бъде присъдена на проф. Пламен Марков.

Моноспектакълът „Мечтата на Наташа“ е създаден по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата. Автор на музиката е Стефан Здравески, а в образа на буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка се превъплъщава младата актриса Поля Йорданова. Постановъчният екип е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“.

За ролята си на Наташа, Поля Йорданова печели наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово през октомври 2020 г. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея. Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси, която чрез театрални похвати въвлича публиката в търсенето на отговори. В спектакъла смело се повдигат темите за семейството, възпитанието на децата и липсата на здравословна среда, в която те да бъдат отгледани като пълноценни личности. Не е спестен и парещият въпрос защо са проблемни „проблемните младежи“, има ли кой да чуе техния глас?

Преди церемонията по връчването на наградите „Златен кукерикон 2021“ публиката в Габрово може да гледа „Мечтата на Наташа“ на 29 март 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

През 2020 г. габровската постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев спечели номинация в категорията „спектакъл“ за същите театрални награди.

 

Очакваме дъжд, гръмотевици и вятър
15 март 2021
Изложба в Националния музей на образованието показва дарения от последните две години
15 март 2021