В Средно училище „Отец Паисий“ изпратиха зимата и посрещнаха пролетта с възстановка на празника Масленица. Веселието бе организирано от групите по интереси по проект „Твоят час“.

Масленица е древен славянски празник. Това е най- шумният руски народен празник. С Масленица изпращали винаги в Русия зимата и посрещали пролетта.

В своите старинни обичаи народът често се обръщал към образа на Слънцето. Участниците в групата „Приятели на Русия“ представиха на присъстващите тематични руски стихове, посрещнаха Слънцето, задавайки гатанки, поднесоха информация за същността на празника.

Неотменна част от празника били различни игри – теглене на въже, скачане с чували, пързаляне с шейни. Участниците в групите „Спортни игри“ и „Хандбал“ демонстрираха своите бързина и точност в организираните щафетни игри и спортни надпревари. Впечатляващо беше тегленето на въже, в което се включиха и голяма част от присъстващите.

Символ на Масленица било сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запалвали. Традиционният символ бе изработен от сръчните ръце на участниците в групата „При габровските майстори“. В очакване на пролетта куклата бе изгорена. В изпълнение на Вилияна Николова звуча любимата на малки и големи „Песенька крокодила Гены“.

Блините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на преклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглият изпечен блин, много приличал на лятното слънце. И тук веселието не мина без традиционните блини, руски чай и руски шоколадови бонбони.

Всички с много веселие и настроение се наслаждаваха на празника и си пожелаха пролетно и слънчево настроение.